fbpx
AirlinesFrequente reizigersOnderwerpenVliegvelden

Spaanse carrier biedt toestellen voor vluchten Cuba-VS

De Spaanse maatschappij Air Nostrum wil vliegtuigen uitlenen aan Cubana, zodat de Cubaanse maatschappij vluchten vanaf Cuba naar de Verenigde Staten kan beginnen. Dit melden diverse media.

Met de Spaanse vliegtuigen wordt het voor Cubana mogelijk om vluchten naar de VS uit te voeren. De maatschappij, die beschikt over een vloot van Ilysuhin-96’s, Tupolev’s en Antonovs mag niet met die eigen vliegtuigen naar Amerika. In de VS lopen meerdere rechtszaken van particulieren die beslag hebben laten leggen op eigendommen van de Cubaanse staat. Omdat de maatschappij staatseigendom is, kan er beslag gelegd worden op de vliegtuigen.

Carlos Bertomeu, CEO van Air Nostrum, stelde bij een werkbezoek voor om toestellen te verhuren. Dit moet gebeuren onder een wet-lease overeenkomst waarbij ook het personeel van Air Nostrum gehuurd wordt. Volgens ch-aviation heeft de lease al de zegen van Iberia gekregen. “We hebben de ervaring en vliegtuigen om op regionaal niveau te opereren,” aldus Bertomeu, “Tussen Cuba en Miami is er heel veel vraag.” Air Nostrum heeft onder andere tien CRJ-200’s. Die toestellen zijn al gecertificeerd door de Cubaanse luchtmacht.

Verbindingen
Vanuit de Verenigde Staten komen volgend jaar meer verbindingen naar Cuba. Dagelijks mogen acht Amerikaanse maatschappijen 110 vluchten naar het eiland uitvoeren. Een groot deel van deze vluchten gaat naar Havana. Eind augustus landde voor het eerst sinds 1962 een commerciële vlucht vanuit de VS op het eiland.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button