LiefhebberNieuwsOnderwerp

Airbus A340 vandaag 25 jaar in de lucht

Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat de Airbus A340 voor het eerst de lucht in ging. Op 25 oktober 1991 vond de maiden flight plaats.

Over de A340
Airbus ontwikkelde de A340 als concurrent voor de Boeing 747 en de McDonnell Douglas MD-11. Aanvankelijk gingen de verkopen goed, met onder andere grote orders van Lufthansa en Air France.

Toch werd de A340 niet helemaal het succes waar Airbus op gehoopt had. De Boeing 777 gooide vanaf halverwege de jaren negentig roet in het eten. Dat toestel was met twee motoren zuiniger en onderhoudsvriendelijker dan de viermotorige A340.

Om de A340 competitiever te maken introduceerde Airbus aan het begin van deze eeuw twee grotere versies: de A340-500 voor ultralange afstanden en de A340-600 voor extra capaciteit. Laatstgenoemde was tot de komst van de Boeing 747-8 het langste toestel ter wereld.

Uiteindelijk wisten de nieuwe varianten de A340 niet te redden. In 2011 werd de productie van het toestel daarom stilgezet. In totaal zijn er 377 exemplaren gebouwd, waarvan er 294 nog steeds rondvliegen.

Ondanks de niet bijzonder goede verkopen, kan de A340 geen mislukking genoemd worden. Het vliegtuig zette het voorheen kleine Airbus op de kaart als een serieuze concurrent van Boeing. Bovendien werd de A340 samen met de succesvolle A330 ontwikkeld, waardoor de ontwikkelingskosten beperkt bleven.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer
Back to top button
Close
Close