AirlinesFrequente reizigerKLMNieuwsNL nieuwsOnderwerp

Nieuwe stakingen bij KLM aangekondigd door beide bonden

De cabinebonden kondigen nieuwe stakingen bij de KLM cabine aan voor donderdag en vrijdag.Bedenktijd
In een verklaring zegt de FNV dat de respons op de staking van maandag ongekend was. “Het is een stevig signaal aan de KLM-directie dat niet genegeerd mag worden.” KLM krijgt nu twee dagen bedenktijd. Als het signaal van vandaag niet ter harte wordt genomen gaan de stakingen door, dreigt FNV. De werkonderbrekingen van tien minuten zoals die maandag er waren worden dan ook donderdag en vrijdag aanstaande voortgezet.

Effect
De staking van het cabinepersoneel bij KLM zorgde maandag voor een gemiddelde vertraging van precies tien minuten, de geplande werkonderbrekingstijd. Dat blijkt uit analyse van Up in the Sky van een kwart van alle vertrokken vluchten. Opvallend is het verschil in short en long haul. Op de lange vluchten was gemiddeld een kwartier vertraging, de korte vluchten gingen zeven minuten later weg dan gepland. Een KLM woordvoerder houdt het op een gemiddelde vertraging van twee tot vier minuten.

Opkomst
Volgens FNV hebben 360 werknemers zich als actievoerder aangemeld. Volgens de bond een “ongekend aantal”. “Dit is meer dan vijftig procent van de 700 personeelsleden die vandaag ingepland stonden om te werken.” Een dergelijke actiebereidheid komt zelden voor, aldus de bond.

VNC sluit aan
De grootste cabinebond, VNC, heeft maandag geprobeerd middels overleg tot een vergelijk te komen. Dat is niet gelukt, zegt VNC in een verklaring. Net Als FNV blijft VNC van mening dat de -1 CA regel van KLM van tafel moet. Ook moet de pensioenkwestie worden opgelost. Pas daarna zegt de bond over een CAO te willen onderhandelen. VNC sloot zich dinsdagmiddag aan bij de vervolgacties van FNV. “KLM schrijft historie door te breken met de goede, jarenlange traditie om middels overleg uit impasses te komen. Dat is de uiterst teleurstellende conclusie na de ultieme VNC poging van gisteren om er met KLM uit te komen”, aldus VNC. De bond zegt samen met FNV op te trekken om zo de -1 CA maatregel van tafel te krijgen.

Staking
Met de actie protesteert FNV tegen de vermindering van het cabinepersoneel (-1 CA regel). KLM kondigde op 19 september aan met ingang van het winterseizoen met een steward(ess) minder te vliegen op 40 procent van de intercontinentale vluchten. Er zal één flight attendant minder zijn in de economy class van 777-200’s, A330-300’s en B787’s. KLM zegt niet anders te kunnen omdat bonden niet over een CAO willen praten. De or heeft zich in een vertrouwelijke brief uitgesproken tegen de maatregel.

Tags

Gerelateerde artikelen

Joeri van Ormondt

Hoofdredacteur. Joeri woonde vanaf z'n geboorte 'onder' de Zwanenburgbaan. Hij is MSc in de bedrijfskunde (Rijksuniversiteit Groningen). Joeri is mede-oprichter van Up in the Sky. Daarnaast is hij actief als logopedist.