AirlinesFrequente reizigerKLMNieuwsNL nieuwsOnderwerp

Tweedaagse KLM-staking van start

Vandaag om 05:00 uur is de tweedaagse staking van het KLM-cabinepersoneel van start gegaan.De verwachting is dat veel cabinepersoneel meedoet. Voor het eerst is er een cabinestaking door beide bonden afgekondigd. Voor de grootste bond, VNC, is het zelfs voor het eerst in 70 jaar dat er gestaakt wordt.

Versteviging
FNV en VNC slaan de handen ineen en houden werkonderbrekingen van tien minuten voor elke vlucht. Donderdag en vrijdag van 05:00 uur tot 23:00 uur vinden deze onderbrekingen plaats. FNV zegt duidelijk dat KLM uiterlijk vrijdag op de eisen in moet gaan. Als dat niet gebeurt “worden de acties op korte termijn verstevigd.”

De staking van maandag, waar op dezelfde manier actie werd gevoerd, was volgens FNV een succes. Maandag deed VNC nog niet mee. Toch waren er 360 aangemelde actievoerders van de 700 werknemers die die dag vlogen. Volgens de bond een “ongekend aantal”. Een dergelijke actiebereidheid komt zelden voor, aldus FNV. Nu VNC ook ten volle meedoet is de verwachting dat de opkomst nog groter zal worden.

Staking
FNV heeft de cabinemedewerkers van KLM opgeroepen om maandag tussen 05.00 en 23.00 het werk 10 minuten neer te leggen voor iedere vlucht. Dat moet gebeuren na de briefing. Met de actie protesteert FNV tegen de vermindering van het cabinepersoneel. KLM kondigde op 19 september aan met ingang van het winterseizoen met een steward(ess) minder te vliegen op 40 procent van de intercontinentale vluchten. Er zal één flight attendant minder zijn in de economy class van 777-200’s, A330-300’s en B787’s.

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.