KLMNieuwsNL nieuwsProfessional

KLM gaat niet in op verzoek ondernemingsraad

KLM gaat niet in op het dringende verzoek van de ondernemingsraad (or) om de aangekondigde bezuiniging op het cabinepersoneel terug te draaien. Dat laat een woordvoerster van KLM aan Up in the Sky weten.

KLM maakte in september bekend met ingang van het winterseizoen -aanstaande zondag- een steward(ess) minder in te zetten op 40 procent van de intercontinentale vluchten. De or stelt dat KLM deze maatregel niet eenzijdig had mogen nemen.

Nietigheid
De voorzitter van het medezeggenschapsorgaan deed medio oktober middels een brief een beroep op KLM-ceo Pieter Elbers om de maatregel terug te draaien. De or is van mening dat KLM het besluit ter instemming had moeten voorleggen, op basis van de wet op de ondernemingsraden. “Nu dat niet is gebeurd, zien wij ons genoodzaakt […] een beroep te doen op de nietigheid van dit besluit. Dat beroep doen wij middels deze brief,” aldus de voorzitter van de or, Jan-Willem van Dijk. “Wij verzoeken u om het besluit in te trekken en de gevolgen daarvan ongedaan te maken.”

Onderbouwd

KLM stelt nu in een reactie aan de or, dat het besluit om te schrappen in de cabinebezetting, niet instemmingsplichtig is. “De or heeft in haar brief ook niet onderbouwd waarom deze maatregel onder het bedoelde artikel van de wet op de ondernemingsraden zou vallen,” aldus KLM. “De functie-inhoud, taken en verantwoordelijkheden van het cabinepersoneel blijven allemaal gelijk. Er verandert niets aan de arbeidsomstandigheden,” aldus de woordvoerster. De voorzitter van de or was niet bereikbaar voor commentaar.

Actie
Het cabinepersoneel voert deze week weer actie tegen de maatregel, die 30 oktober ingaat. KLM houdt vast aan haar standpunt dat de maatschappij niet anders kan dan een cabinemedewerker minder in te zetten op bepaalde vluchten, omdat de vakbonden niet om tafel willen om te praten over andere manieren van bezuinigen.

Tags

Gerelateerde artikelen

Back to top button