fbpx
LongreadNieuws

Studenten in de luchtvaart deel 2 | Longread

In de serie ‘Studenten in de luchtvaart’ vandaag een interview met Koen van der Knaap uit Amsterdam. Koen is 18 jaar en studeert aan de Aviation Academy, een onderdeel van de Hogeschool van Amsterdam (aan de Weesperzijde). Koen houdt van zweefvliegen en is ook nog eens voorzitter van de studievereniging SVAAA (Amsterdam Aviation Association). Kortom, het luchtvaartvirus houdt hem behoorlijk in zijn greep. Up in the Sky vroeg Koen het hemd van het lijf over zijn luchtvaartstudie en nevenactiviteiten.

Wanneer is je interesse in de luchtvaart begonnen?
“ Toen ik ongeveer acht jaar oud was had ik een vriendinnetje van wie de vader piloot was bij de KLM. Hij heeft mij toen aangestoken met deze ‘jongensdroom’. Vanaf dat moment wilde ik zo veel mogelijk vliegtuigen zien en leren kennen. Op mijn tiende mocht ik met een buurman een keer mee gaan zweefvliegen. Toen ik dit had meegemaakt, was ik helemaal verkocht en wist ik zeker dat ik later de luchtvaart in wilde.”

© Koen van der Knaap
© Koen van der Knaap

Mijn middelbare schoolopleiding heb ik gevolgd op het Liemers College in Zevenaar. Hier heb ik in vijf jaar tijd mijn havodiploma behaald. Daarna heb ik besloten om naar Amsterdam te gaan om aan de Aviation Academy te studeren.

Waarom heb je gekozen voor de Aviation Academy?
“ Ik ben met de studie in aanraking gekomen door een goede vriend, die ik heb leren kennen op de zweefvliegclub. Hij heeft mij verteld over de studie Aviation aan de Hogeschool van Amsterdam. In oktober 2014 heb ik een dag meegelopen tijdens zijn lessen. Op die dag heb ik meerdere colleges gevolgd en er was gelijk een klik. Nadat ik een maand later naar de open dag was geweest, wist ik zeker dat dit de juiste opleiding voor mij was. Tijdens mijn oriëntatie heb ik ook gekeken naar de luchtvaartopleiding in Delft. Ik heb mij hier verder niet in verdiept, omdat ik na de meeloopdag eigenlijk al gelijk wist dat ik aan de Hogeschool van Amsterdam wilde studeren.”

© Koen van der Knaap
© Koen van der Knaap

Hoe verloopt je studie?
“Tot nu toe heb ik echt erg veel plezier van mijn studie! In het eerste jaar leerde ik stof over beide richtingen, dus zowel engineering als operations. Hierdoor heb ik nu een brede basiskennis van de luchtvaart. Alle tentamens uit het eerste jaar heb ik gehaald en daarmee heb ik nu ook mijn propedeuse binnen.
Nu heb ik voor de specialisatie operations gekozen. Wat mij het meeste aanspreekt aan deze richting is dat het een zeer dynamische wereld is. Er is altijd ruimte voor verbetering en aanpassingen, die ervoor zorgen dat de luchtvaart beter en veiliger wordt. Ook het management- en organisatieaspect binnen een luchtvaartbedrijf spreken mij erg aan.”

Al enig idee over het vervolg van je studie?
“Tijdens mijn opleiding loop je in het derde jaar zowel je stage als minor. Nu ben ik dus nog bezig met het oriënteren en kijken naar de mogelijkheden voor beide. Op dit moment ben ik erg geïnteresseerd in het Human Factors gedeelte binnen de luchtvaart. Afgelopen zomervakantie ben ik naar Cranfield University (ten noorden van Londen) geweest, waar ze een Master of Science course aanbieden in Human Factors. Dit lijkt mij erg leuk om te gaan doen na mijn hbo-studie. Dus wellicht zoek ik ook een stage en/of minor in deze richting.
Wat het afstuderen betreft, binnen de richting operations kan je kiezen tussen security en technology of aviation logistics. Mijn voorkeur gaat uit naar security en technology omdat mij dit wel een leuke richting lijkt vanwege mijn interesse in technologie en moderne apparatuur. “

© Hogeschool van Amsterdam
© Hogeschool van Amsterdam

Kun je iets vertellen over de studievereniging SVAAA?
“ De SVAAA is de studievereniging van de opleiding Aviation aan de Hogeschool van Amsterdam. Op dit moment zijn wij een van de grootste studieverenigingen van de Hogeschool met ongeveer 700 leden waarvan er 200 actief zijn. Het doel van onze vereniging is om een positieve bijdrage te leveren door middel van studieverrijkende activiteiten. Maar ook non-studie gerelateerde activiteiten bieden we aan om de onderlinge binding tussen onze leden (en studenten) te verbeteren. Vooral de studiegerelateerde activiteiten maken onze vereniging zo speciaal. Met onze connecties binnen het bedrijfsleven organiseren wij excursies naar bijvoorbeeld KLM, Transavia, Defensie, CHC Helicopter en nog veel meer bedrijven. We proberen hierdoor de theorie, die je leert op school, in beeld te brengen door daadwerkelijk langs te gaan in de luchtvaartindustrie. De SVAAA bestaat nu vijf jaar en dat betekent ons eerste Lustrumjaar! Daarom gaan we dit jaar nog meer activiteiten en thema’s bedenken om onze verjaardag te vieren.“

Waarom ben je voorzitter van een studievereniging geworden?
“ Aan het begin van het jaar wist ik al dat ik zo veel mogelijk uit mijn studie wilde halen. Nadat ik een beetje gewend was aan het studeren besloot ik commissiewerk te doen binnen de SVAAA. Omdat ik dit zo leuk vond, besloot ik om een stap verder te gaan en te solliciteren voor een bestuursfunctie. Tijdens de sollicitatieprocedure voor ons bestuur solliciteer je niet voor één specifieke functie. Aan de hand van verschillende opdrachten, een pitch en gesprekken is bepaald dat ik het beste als voorzitter binnen het bestuur functioneer.
Tot op dit moment heb ik er ook totaal geen spijt van gehad! Ik ben nu pas officieel vijf weken voorzitter, maar ik heb nu al zo veel geleerd en meegemaakt. Ik weet ook zeker dat al mijn ervaringen, die ik nu op doe, van pas gaan komen in mijn verdere toekomst binnen de luchtvaart. Dat is ook de grootste reden dat ik graag in het bestuur wilde komen.”

© Koen van der Knaap
© Koen van der Knaap

Wat doe je naast je studie?
“ Naast mijn studie en bestuurswerk besteed ik mijn vrijetijd graag aan het maken van en luisteren naar muziek. Mijn grootste hobby is nog steeds het zweefvliegen, dat ik nu voor het vierde jaar doe. Ik merk alleen wel dat ik steeds minder tijd hiervoor heb. Ook in het weekend ben ik erg druk en heb ik niet altijd tijd om naar huis af te reizen.”

Hoe zien je toekomstplannen op luchtvaartgebied er uit?
“ Het is nog steeds een droom van mij om helikopterpiloot te worden bij de Koninklijke Luchtmacht. Ik ben van plan om in het derde of vierde jaar van mijn studie daar de selectie in te gaan. Door mijn opleiding heb ik zoveel meer leuke en interessante richtingen ontdekt, dat ik mij hier nu niet meer puur op focus. Het lijkt mij erg leuk om binnen een managementteam van een bedrijf te werken. Ik merk dat mijn taken en verantwoordelijkheden, die ik nu heb binnen het bestuur, echt iets is waar ik later meer mee wil gaan doen. Zoals ik al verteld heb ligt mijn interesse nu ook bij safety en Human Factors. Dit is een zeer breed gedeelte binnen de luchtvaart en hier zijn ook genoeg banen en mogelijkheden voor in de toekomst.”

Wat zou je willen zeggen tegen middelbare scholieren, die een studie aan de Aviation Academy overwegen?
“ Wanneer je de studie Aviation overweegt, moet je goed nadenken of je interesse hebt voor de luchtvaart en of je de juiste persoon bent die binnen de luchtvaartwereld past. Het is geen gemakkelijke studie, maar met de juiste motivatie en een doel voor ogen is het zeker te doen. Het is een hartstikke leuke en leerzame opleiding!”

Is er tot slot nog iets dat je kwijt wilt aan de lezers van Up in the Sky?
“ Bedankt voor het lezen van mijn interview. En: ‘One life, live it!’ “

© Koen van der Knaap
© Koen van der Knaap

Up in the Sky brengt een serie interviews met studenten in de luchtvaart. Het gaat over studenten/leerlingen/cursisten die een luchtvaartstudie of –opleiding volgen. Voor het gemak noemen we ze allemaal studenten. Een overzicht vind je hier.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Remco de Wit

Redacteur / fotograaf. Remco is jurist, communicatie-adviseur en luchtvaartfotograaf. Hij volgt de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet en legt ze graag op foto vast. Bovendien levert Remco ook tekst-bijdragen voor Up in the Sky.

Gerelateerde artikelen

Back to top button