Het wordt een allesbepalende week voor KLM. De omstreden nieuwe bezuinigingsmaatregel in de cabine ging zondag in, woensdag ontvouwt de hoogste baas van Air France-KLM zijn toekomstplannen.
KLM opent vanaf 30 oktober een reeks nieuwe winterbestemmingen. Reden voor een feestje, maar in plaats daarvan wordt KLM getrakteerd op ongekende werkonderbrekingen. Alsof dat nog niet genoeg is, hangt de nieuwe strategie vanuit Parijs als zwaard van Damocles boven Amstelveen.
Kleding
In juli toog KLM-ceo Pieter Elbers nog met opgeheven hoofd naar Parijs voor de presentatie van de halfjaarcijfers. Bij zustermaatschappij Air France was het weer eens hommeles; het cabinepersoneel staakte en de prestaties van de maatschappij bleven achter. Iedereen had nog helder op het netvlies hoe het management van de maatschappij letterlijk de kleding van het lijf werd gerukt. Bij KLM sluimerden al wel wat conflicten, maar gestaakt werd er niet en de resultaten waren robuust.
Geland
Hoe anders is de situatie drie maanden later. Bij Air France is het sinds die staking in juli rustig. De nieuwe topman van de holding, Jean-Marc Janaillac vroeg en kreeg een paar maanden de tijd om het bedrijf te leren kennen en te komen tot een nieuwe strategie. KLM-topman Elbers was amper weer op Schiphol geland, toen hij te maken kreeg met stakingen van het grondpersoneel. Bij de presentatie van de halfjaarcijfers werd bovendien duidelijk dat KLM de pensioenafspraken met de piloten wilde versoberen.
Vrede
Op de achtergrond speelde toen al een soortgelijke situatie met het cabinepersoneel; KLM had het ineens aan de stok met haar grondpersoneel, de cabinemedewerkers èn de piloten. De maatschappij stapte naar de rechter om de acties bij het grondpersoneel te laten verbieden; een eerste in een reeks rechtszaken zo bleek. Met het grondpersoneel werd uiteindelijk, na diverse rechtszaken en acties, de vrede in de vorm van een cao getekend.
Tafel
De volgende rechtszaken dienden zich toen al aan; zowel de cabine als de piloten stapte naar de rechter over het pensioenconflict. Het pensioenfonds van KLM staat in de startblokken voor een rechtszaak over hetzelfde onderwerp. Bovendien besloten de bonden voor het cabinepersoneel, vanwege het conflict over de pensioenen, niet meer met KLM om tafel te gaan om te praten over een nieuwe cao: een nieuw probleem was geboren.
Eenzijdig
KLM -lees topman Pieter Elbers- hield zijn poot stijf en wil koste wat het kost, de bezuinigingsdoelstelling halen, met of zonder cao. Het bedrijf kondigde daarom eenzijdig een nieuwe bezuinigingsmaatregel af. Op bijna de helft van de intercontinentale vluchten reist voortaan een steward(ess) minder mee. KLM wilde dit opvullen door de purser, die nu boven de sterkte staat, mee te laten werken in de normale bezetting, maar dat kan alleen via de cao geregeld worden.
Glansrijke
De ondernemingsraad van KLM is van mening dat KLM niet zomaar kan besluiten tot de inzet van een steward(ess) minder aan boord en floot de directie terug. KLM liet afgelopen week op haar beurt weten het daar niet mee eens te zijn. En zo is weer een nieuw conflict geboren dat mogelijk ook eindigt voor de rechter. Drie maanden na de presentatie van de glansrijke cijfers van KLM, ligt de maatschappij overhoop met vrijwel al haar sociale partners en zijn werkonderbrekingen aan de orde van de dag.
Evenknie
Aanstaande woensdag krijgt Pieter Elbers in Parijs te horen wat de toekomstplannen van de nieuwe topman van Air France-KLM zijn. Vanuit Frankrijk sijpelde al door dat de hoogste baas van de groep meer macht naar zich toe zou willen trekken, te beginnen bij Air France. De huidige baas van Air France, de evenknie van Elbers, zou het veld moeten ruimen omdat het hem niet lukt om solide afspraken met de bonden te maken. Drie maanden geleden kon Elbers nog hoofdschuddend naar de Franse situatie kijken, maar er kan veel veranderen in een kwartaal.
Zelfstandigheid
Elbers laat zich er meer dan zijn voorgangers op voorstaan dat KLM een zelfstandig bedrijf is, maar dat is slechts een theoretische juridische zelfstandigheid die met een pennenstreek vanuit Parijs ongedaan gemaakt kan worden. Toen het bij KLM allemaal nog op rolletjes leek te lopen, had Elbers nog een sterke troef in handen. Maar de arbeidsonrust bij KLM zal ook de resultaten -die donderdag bekendgemaakt worden- negatief beïnvloeden.
Vertrouwen
De nieuwe strategie van Jean-Marc Janaillac heeft de veelzeggende naam ‘Trust Togehter’ meegekregen. Sinds het aantreden van Janaillac lijkt het vertrouwen tussen Air France en KLM en ook binnen KLM verder te zoeken dan ooit tevoren. KLM lijkt nu niet alleen op papier een Frans bedrijf. Met conflicten met praktisch alle geledingen binnen de maatschappij en de daarbij behorende rechtszaken en stakingen, is KLM in de praktijk ook al een Frans bedrijf geworden.
Unieke kans: win een proefles elektrisch vliegen!
Kom op 5 april langs bij E-Flight Academy op Teuge Airport en maak kans op een proefles elektrisch vliegen.
