LiefhebberMilitairOnderwerp

Argentinië wil tweedehands Franse Mirage F.1’s kopen

De interesse van Argentinië in tweedehands Mirage F.1 gevechtsvliegtuigen lijkt steeds serieuzer te worden. Het gaat om twaalf Mirage F.1CR en CT toestellen, die tot 2014 door de Franse luchtmacht werden gebruikt.

Financiële crisis
In november 2015 stuurde de Argentijnse luchtmacht haar laatste Mirage III en Mirage 5 jachtvliegtuigen met pensioen. Deze verouderde Mirage-versies waren inmiddels bijna 50 jaar oud en hoognodig aan vervanging toe. In 2013 toonde de Argentijnen al interesse in tweedehands Spaanse Mirage F.1M’s. Het kwam toen niet tot een daadwerkelijke aankoop.  Mogelijke alternatieven, zoals de Pakistaans-Chinese JF-17 Thunder, Lockheed-Martin F-16 en Saab JAS-39 Gripen, waren allemaal te duur in aanschaf en onderhoud. Doordat Argentinië nog steeds in een financiële crisis verkeert, is er niet genoeg geld voor de aankoop van nieuw gebouwde toestellen.

40 miljoen
Volgens enkele Franse websites, wordt er tussen Frankrijk en Argentinië serieus onderhandeld. Er zou zelfs al worden geïnventariseerd welke toestellen geschikt zijn voor verkoop. Naast twaalf Mirage vliegtuigen zouden motoren en reserve-onderdelen voor andere Argentijnse luchtmacht-toestellen, deel uitmaken van de overeenkomst. De deal zou een totale waarde vertegenwoordigen van 40 miljoen USD. Op dit moment zijn enkele A-4AR Fightinghawks de enige gevechtstoestellen die Argentinië kan inzetten voor luchtverdediging. Dat type is eigenlijk ontworpen als grondaanvalsvliegtuig.

Falklands
De A-4AR is een gemoderniseerde versie van de A-4 Skyhawk, dat van 1965 tot 1999 dienst deed bij de Argentijnse luchtmacht. De Skyhawks zijn ook veelvuldig ingezet tijdens de Falklands-oorlog in 1982. Inzet van het conflict tussen Groot-Brittannië en Argentinië was de Britse eilandengroep , welke door Argentinië geclaimd wordt. Nieuwe wapenaankopen door Argentinië worden nog altijd met argusogen gevolgd door de Britten.

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button