NieuwsNL nieuwsOnderwerpProfessionalSchiphol AirportVliegvelden

‘Not going green is as spooky as halloween’ – Conferentie Schiphol

Op Schiphol vindt een driedaagse conferentie plaats over Airport Going Green (AGG). Schiphol is mede organisator en wil graag voorop lopen in het verduurzamen van luchthavens.

Master of Ceremonies is Greg Shapiro, bekend van Boom Chicago en Comedy Central News. Shapiro begint de dag dat groen zijn niet makkelijk is. “Soms is het zelfs eng. Maar nog veel enger is als we met z’n allen niks aan climate change doen. Dat is misschien wel net zo eng als halloween.”

Not easy
Jos Nijhuis, ceo van Schiphol, is het eens met Shapiro. Hij begint zijn speech met een filmpje van Kermit de Kikker. Kermit zingt ‘it’s not easy to be green’. Nijhuis zegt ook dat het niet altijd gemakkelijk is. “Het is wel nodig, want er hangt nogal wat vanaf. De overleving van de mensheid.” Daarmee is de toon gezet van de conferentie, het gaat om grote kwesties. Volgens Nijhuis is being green en daarmee het inzetten voor een groene toekomst juist een kracht.

Schiphol
De luchthaven is al zo carbon neutraal als mogelijk is, aldus Nijhuis. Er zijn 35 elektrische bussen, de Tesla-taxi’s en er is overal waar het mogelijk is LED-verlichting. Ook de nieuwe A-Terminal wordt zoveel als mogelijk gebouwd op een milieuvriendelijke manier. “We willen echt een voorbeeldfunctie hebben”, zegt Nijhuis.

Jos Nijhuis
Jos Nijhuis

Bedrijfsleven
Peter Bakker, ex topman van TNT, zegt dat het niet altijd makkelijk is om groen te zijn, “maar het is de enige optie die we hebben.” Alle partijen zullen samen moeten worden gebracht. In de luchtvaart zullen de vliegvelden, maatschappijen en overheid samen worden gebracht. Sharon Dijksma, staatssecretaris van milieu, is het daarmee eens. “Dit is een geweldig initiatief voor de volgende stappen”, zo zegt ze. “Na de milieuafspraken in Parijs en op de ICAO conferentie kan hier van elkaar geleerd worden en ideeën worden uitgewisseld.”

Uiteindelijk is het volgens Bakker het bedrijfsleven die de handschoen moet oppakken. “We staan aan de vooravond van een wezenlijk andere wereld. Uitstoot en het milieu krijgt reeds meer een -negatieve- waarde. Wat als een bedrijf voor elke ton uitgestoten CO2 vijftig euro moet inboeken in het jaarverslag? Dan verandert de wereld snel.”

Negatief is makkelijk
Negatief over het initiatief doen is makkelijk. Een uitspraak als “hoeveel uitstoot kost het wel niet om al die 200 mensen op Schiphol te krijgen?” is zo gemaakt. Er zit natuurlijk een kern van waarheid in. Tegelijk is een dergelijke conferentie de plek bij uitstek om ideeën uit te wisselen. Peter Bakker geeft het voorbeeld van Seattle Airport. Het vliegveld heeft een deal gesloten met SkyNRG voor biobrandstof. “Uniek in de wereld, op Seattle kan elke maatschappij biobrandstof tanken en niet alleen de maatschappij die een deal sluit met een biobrandstof producent. Dankzij de tussenkomst van de luchthaven. Dit kan alleen omdat het vliegveld een behoefte heeft tot Airport Going Green. Seattle komt vertellen op de conferentie, en dan hebben alle vliegvelden de know-how.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Joeri van Ormondt

Hoofdredacteur. Joeri woonde vanaf z'n geboorte 'onder' de Zwanenburgbaan. Hij is MSc in de bedrijfskunde (Rijksuniversiteit Groningen). Joeri is mede-oprichter van Up in the Sky. Daarnaast is hij actief als logopedist.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/