fbpx
AirlinesKLMNieuwsNL NieuwsOnderwerpenProfessional

KLM: bonden spelen Franse machtsgreep in de kaart

Met hun acties spelen de cabinebonden bij KLM een Franse machtsgreep in de kaart. Dat stelt KLM tegenover Up in the Sky. Het is de eerste keer dat KLM zelf spreekt over een aanstaande machtsgreep.

De toon tussen KLM en de bonden over de bezetting in de cabine verhardt. De gewraakte maatregel -een steward(ess) minder op bepaalde vluchten- werd zondag van kracht. Daarvoor en ook zondag hebben de vakbonden als protest werkonderbrekingen georganiseerd.

Scenario
Het harde conflict tussen KLM en de bonden speelt zich af tegen de achtergrond van de nieuwe strategie van moederbedrijf Air France-KLM, die morgen door topman Jean-Marc Janaillac met de hoogste bestuurders van Air France en KLM wordt gedeeld. Het scenario dreigt dat het moederbedrijf meer macht naar zich toetrekt. “De cabinebonden spelen hiermee (de acties, red.) natuurlijk de Franse machtsgreep in de kaart,” laat een woordvoerster van KLM aan Up weten.

Winstdeling
KLM heeft de vakbonden afgelopen week een nieuw voorstel gedaan, zo stelt de maatschappij. Volgens FNV Cabine gaat het om ‘oude wijn in nieuwe zakken’. “KLM heeft een goed en integraal voorstel gedaan. Consistent ook met hetgeen bij grond en cockpit gedaan is,” aldus KLM. “De cabinebonden willen er niet eens over in gesprek.” De maatschappij wijst erop dat het cabinepersoneel bij het gebrek aan een cao, ook de winstdeling voor 2016 dreigt mis te lopen.

Vliegers
De cabinebonden houden op hun beurt vast aan de eis dat KLM eerst de maatregel over de bezetting in moet trekken, voordat zij om tafel gaan met de maatschappij. Als ze om tafel gaan, willen ze vervolgens eerst het pensioenconflict slechten en dan pas praten over een nieuwe cao. Na veel strubbelingen, waaronder acties en rechtszaken, sloot KLM eerder dit jaar een cao af met het grondpersoneel. Vorig jaar kwamen KLM en de vliegers al tot afspraken, die cao heeft een looptijd van twee jaar.

Krib
KLM dacht daarmee op dat front rust te hebben, maar de piloten roerden zich ook alweer. Zij willen dat de afspraken uit die cao, waaronder een pakket aandelen ter waarde van rond de 100 miljoen euro, verzilverd worden. Anders dreigen ook zij de kont tegen de krib te gooien, stelt pilotenvakbond VNV. KLM heeft hier nog niet inhoudelijk op gereageerd.

Maatregelen
KLM herhaalt open te blijven staan voor het gesprek met de vakbonden van het cabinepersoneel. Die bonden dreigen op hun beurt met nieuwe acties. “In het belang van de klanten kan KLM niet anders dan passende maatregelen nemen op de aangemoedigde verdere acties,” stelt de KLM-woordvoerster. Op de vraag wat die passende maatregelen zijn, moest de woordvoerster het antwoord vooralsnog schuldig blijven.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Gerelateerde artikelen

Back to top button