fbpx
ColumnColumn GoofNieuwsOpinie

De kleine luchtvaart (Afl 122) | Column Goof

In de Nieuwe Ruitenberger Courant lezen we dat de vrede weer getekend is tussen de twee luchtreclamebedrijven op het vliegveld aan de Verlengde Wilgendijk.

De ondernemingen ‘Air Advertising’ van Ruud Bergmans en ‘SkyLetters’ van Noud Bemelmans hebben besloten de geschillen via een goed gesprek te gaan oplossen.

De kwestie was ontstaan toen hun beider toestellen tijdens de schuttersfeesten te Breedsel in elkaars vaarwater gekomen waren.

De vliegers hadden beweerdelijk afgesproken om ‘counter-clockwise’ rond de kerktoren te draaien, om problemen te voorkomen. Bemelmans was er echter als belijdend katholiek van uitgegaan dat dit de St. Isidoruskerk aan de Nije Markte betrof, terwijl Bergmans de maar iets lagere toren van de Protestantse kerk aan de Oalde Wiese 32 in het oog had gehouden.

De mid air collision tussen de Cessna-172, ingehuurd door de Keukenknaller uit Veldekerke, en de in opdracht van ‘Car Destruction Biggenvoorde’ vliegende Piper Cub, was nog maar nèt te voorkomen geweest.

In een latere verhitte discussie had Bergmans ook toegegeven dat hij – Duits opgeleid – in het aan de vlucht voorafgaande radioverkeer (op instigatie van havenmeester Palenberg) de betekenis van het woord ‘counter-clockwise’ niet doorgrond had.

Op de vraag waarom hij niet had gevraagd wat er precies bedoeld werd moest hij het antwoord schuldig blijven. Toen de tweede keer exact dezelfde vraag gesteld werd ontwikkelde zich een handgemeen, door Bemelmans later aangeduid als een ‘duw tegen de zijkant van het hoofd met de vlakke hand’, terwijl Bergmans sprak van een ‘linkse directe’.

Bijkomend probleem was dat de ene de reclamesleep de tekst ‘NIEUWEKEUKEN.NL.’ vertoonde, en de andere ONDERDELEN? 06-54737464. Er waren een aantal telefoontjes voor afwasboilers en mengkranen binnengekomen bij het autodestructiebedrijf, hetgeen tot flinke verwarring had geleid. Dit had de onderlinge relatie nog verder verslechterd.

Volgens insiders speelde overigens ook een rol dat vorig jaar een huwelijksaanzoek via de reklamesleep WILMA ZULT WIE TROUW’N? van Bergmans telefonisch was afgewezen door diens toenmalige verloofde, mede omdat later gebleken was dat de sleep WIL, MIEN DEERNKE WEZEN? van Bemelmans één en hetzelfde vrouwspersoon betrof.

(Wordt vervolgd)

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Goof Bakker

Columnist. Goof is reclame-tekstschrijver en vlieger op de Cessna O-2A en de Yak-52. Hij schrijft een column in Piloot & Vliegtuig. Goof schrijft ook voor diverse bladen, kranten (NRC / Volkskrant) en magazines.

Gerelateerde artikelen

Back to top button