IncidentenIndustrieOnderwerp

Dubai airport legt drone-gebruik aan banden

Dubai Airport, de eigenaar van de luchthavens in de golfstaat, onderzoekt mogelijkheden om drones rondom de luchthavens op te sporen. Vorige week moest Dubai International Airport (DXB) tijdelijk dicht omdat er een drone in de buurt was. Daarom worden nu maatregelen onderzocht, zegt een topfunctionaris van Dubai airport tegen Reuters.

Risico
Doordat mensen steeds vaker met drones vliegen, vormen zij een risico voor no-fly zones. Het aantal bijna-botsingen met vliegtuigen is toegenomen. Daarom moet er betere regelgeving komen.

Incident
De laatste drone werd op 29 oktober gespot. Hierdoor werd de luchthaven een uur lang stilgelegd. In juli gebeurde dit ook al.

Real-time
Op Dubai airports, waaronder Al Maktoum International Airport, onderzoekt men de opties voor een systeem dat real-time drones kan detecteren. Het systeem detecteert op welke frequentie de drone is afgestemd. Volgens CNN gebruikt de luchthaven een eigen drone om het doelwit op te sporen. Zodra beide drones aan elkaar vastzitten, volgt de eigen drone de weg terug naar de eigenaar.

Er zijn meer landen die worstelen met de vraag hoe er moet worden omgegaan met drones. Zo stellen de Verenigde Staten sinds 29 augustus regels vast ten aanzien van commercieel drone-gebruik. Ook in Nederland hanteert men regelgeving voor wat betreft het gebruik van drones. Zo mogen recreatieve drones niet hoger vliegen dan 50 meter en is het op diverse plaatsen verboden om te vliegen.

Gevangenisstraf
Wie toch met zijn drone in een no-fly zone in de Verenigde Arabische Emiraten vliegt, kan een gevangenisstraf krijgen van drie jaar en een boete van 100.000 dirhams (ruim 24.000 euro).

Tags

Saskia Roelofs-van Velsen

Redacteur. Saskia studeerde communicatie en is gefascineerd door de luchtvaart. Leest eerder luchtvaartbladen dan vrouwenglossy’s. Met haar longreadartikelen neemt Saskia de lezer mee de diepte in, bij diverse (luchtvaart) onderwerpen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button