fbpx
KLMLiefhebberNieuwsNL NieuwsOnderwerpen

KLM’s oudste 747 voert allerlaatste vlucht uit

KLM’s oudste 747 is gisteren aangekomen in Teruel, Spanje. Daar wordt het toestel van de motoren en andere waardevolle onderdelen ontdaan.

De PH-BFA vertrok maandagochtend rond kwart over negen vanaf Schiphol en kwam om elf uur aan op het vliegtuigenkerkhof in Teruel. Dat was de allerlaatste vlucht.

Vorige maand werd het toestel uit de dienstregeling gehaald. In de nacht van 15 op 16 oktober vloog de PH-BFA van Willemstad naar Amsterdam, de laatste reguliere vlucht.

Niet zomaar een toestel
Deze 747 is niet zomaar een toestel. Het was de eerste 747-400 die voor KLM vloog en ook de eerste in Europese dienst.

In het voorjaar van 1989 werd de PH-BFA groots onthaald op Schiphol. De NOS was daarbij aanwezig en maakte het volgende fragment:

De PH-BFA bood plaats aan 408 passagiers, en was dus geen combi zoals de meeste 747’s van KLM. Het toestel werd vernoemd naar de ‘City of Atlanta’.

KLM stuurt in de komende jaren alle 747-passagierstoestellen met pensioen. Eind 2020 moet de laatste jumbojet uit de vloot verdwenen zijn.

Foto’s
Bekijk hieronder nog enkele foto’s van de PH-BFA:

De neus van de PH-BFA.
De neus van de PH-BFA.
Het toestel in de oude livery.
Het toestel in de oude livery.
PH-BFA op de startbaan. Foto: Kris Pronk.
PH-BFA op de startbaan. Foto: Kris Pronk.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button