LiefhebberNieuws

Trump’s vloot: van 727 naar 747

De nieuwe president van de Verenigde Staten, Donald J. Trump, heeft in de loop der jaren over verschillende privévliegtuigen kunnen beschikken. Een overzicht in vijf foto’s:

Boeing 727

©Bill Abbott
©Bill Abbott

Trump’s Boeing 727 werd in 1968 geleverd aan American Airlines. Hij kocht het toestel in de jaren tachtig voor 8 miljoen dollar van een bedrijf uit Texas, dat in financiële moeilijkheden verkeerde en dringend cash nodig had. Hoewel het toestel groter was dan Trump eigenlijk wilde, kon hij zo’n goede deal niet weerstaan, zo schreef hij in zijn boek The Art of The Deal (bron: New York Times). In 2009 besloot hij het toestel weer van de hand te doen.

Cessna 750 Citation X

Een willekeurige Cessna 750 Citation X. Dit is dus niet het toestel van Trump. ©Laurent Errera
Een willekeurige Cessna 750 Citation X. Dit is dus niet het toestel van Trump. ©Laurent Errera

De Cessna 750 Citation X is Trump’s minst bekende toestel. Het vliegtuig stamt uit 1997 en biedt plaats aan twaalf passagiers.

Boeing 757

©Michael Rivera
©Michael Rivera

Trump kocht deze 757-200, ook wel bekend als de Trump Force One, aan het begin van dit decennium van Microsoft-baas Paul Allen. Die vroeg er honderd miljoen dollar voor, maar het is waarschijnlijk dat Trump een flinke korting heeft bedongen. De 757 is zeer luxe uitgerust, met onder andere een slaapkamer en privébioscoop aan boord. Klik hier voor een video van het interieur.

Boeing 747-200
Air Force One

Nu Trump president wordt, krijgt hij de beschikking over de Air Force One. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, zijn er daarvan twee exemplaren. Beide zijn flinke aangepaste Boeing 747-200’s. Deze toestellen, genaamd VC-25, vervoeren al bijna dertig jaar de Amerikaanse president en zijn familie.

Boeing 747-8?
Boeing_747-8

Omdat de huidige Air Force al zo oud is, wordt deze vervangen door de nieuwe 747-8 van Boeing. Dit toestel, dat groter is en over zuinigere motoren beschikt, moet in 2024 in dienst treden. Mocht president Trump zo succesvol zijn dat hij een tweede termijn wint, dan is de kans dus groot dat hij nog van dit nieuwe vliegtuig gebruik kan maken.

Helikopters zijn in dit overzicht niet meegenomen.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer
Back to top button