LongreadNieuwsRubrieken

Studenten in de luchtvaart deel 3 | Longread

In ons land zijn twee grote hbo-instellingen die een luchtvaartstudie aanbieden. De ene instelling is de Hogeschool van Amsterdam met de opleiding Aviation. Up in the Sky berichtte daar twee weken geleden over middels een interview met Koen van der Knaap. Vandaag staat de andere hbo-instelling (en de bijbehorende studievereniging) in de schijnwerpers via een vraaggesprek met de 20 jarige Bram Arts uit Delft. Hij stelt zichzelf aan u voor.

Wil je je even voorstellen aan de lezers van Up in the Sky?
“ Ik ben Bram Arts, tweedejaars student aeronautical engineering aan Hogeschool Inholland in Delft. Verder ben ik ook de voorzitter van V.S.V. (vliegtuigbouwkundige studievereniging) Sipke Wynia, de studievereniging van de opleidingen luchtvaarttechnologie en aeronautical engineering aan Inholland Delft. Wij als vereniging organiseren studiegerelateerde activiteiten zoals excursies naar bedrijven, een career event alsmede sociale activiteiten als borrels en feestjes voor onze leden.”

Hoe is je interesse in de luchtvaart begonnen?
“ Het was denk ik in de vierde klas van het vwo toen mijn fascinatie voor de luchtvaart begon. De precieze aanleiding weet ik eigenlijk niet meer, maar ik was altijd al geïnteresseerd in techniek. En wat tipt er nu aan vliegen! Ik heb het vwo afgemaakt, met het profiel natuur en techniek en aangevuld met aardrijkskunde en nlt (natuur, leven en technologie). Voordat ik op Inholland kwam, heb ik een jaar lucht- en ruimtevaarttechniek gestudeerd aan de TU Delft, maar ik vond die studie te theoretisch. Verder heb ik ook nog civiele techniek en werktuigbouwkunde overwogen.”

Waarom heb je gekozen voor de studie aeronautical engineering?
“ Ik heb voor deze opleiding gekozen, omdat ik erg geïnteresseerd ben in de luchtvaart, vliegtuigen en techniek in het algemeen. En in deze opleiding komt dat allemaal mooi samen. Natuurlijk kijken we op de opleiding heel erg specifiek naar vliegtuigen, maar er is ook ruimte voor de andere takken van engineering. Verder wordt de opleiding aangeboden in het Nederlands en in het Engels. Ik heb specifiek gekozen voor de Engelstalige variant, omdat je dan samen studeert met mensen vanuit de hele wereld. Culturele verschillen krijg je dus ook mee. Dat vond ik erg positief aan de opleiding, omdat de luchtvaartwereld natuurlijk ook internationaal is.”

© Hogeschool Inholland
© Hogeschool Inholland

Hoe is je studie tot nu toe verlopen?
“ Tot nu toe is de studie aeronautical engineering voor mij over het algemeen wel prima gegaan. Wel had ik iets meer moeite met de management-georiënteerde vakken in het eerste jaar aangezien daar mijn interesses niet liggen. In het eerste jaar worden vakken als wiskunde en mechanica gegeven, en ook CATIA (tekenprogramma) en communicatie komen aan bod.”

© Hogeschool Inholland
© Hogeschool Inholland

Hoe ziet het vervolg van je studie eruit?
“ Ik heb op dit moment nog geen stages of minors gedaan. Bij onze opleiding moet je in het tweede jaar een ‘werkplaatsstage’ doen. Maar die ga ik vanwege het bestuursjaar op een later moment inpassen. Verder zijn er nog stages in het derde en vierde jaar van de opleiding. Ook de minor zit later in de opleiding. Wat mijn afstudeeronderwerp betreft weet ik nog niet wat ik ga kiezen. Maar ik denk dat dat meer in de richting zal zitten van techniek op een breder vlak dan alleen de luchtvaart, bijvoorbeeld in de railsector. Aangezien mijn persoonlijke interesses ook op dat vlak liggen, lijkt het mij juist leuk om tijdens de opleiding daar wat meer van mee te krijgen.”

Kun je iets vertellen over de studievereniging Sipke Wynia?
“ V.S.V. Sipke Wynia is dé studievereniging voor de opleidingen luchtvaarttechnologie en aeronautical engineering aan de Hogeschool Inholland in Delft. Dit jaar bestaat de vereniging maar liefst 50 jaar! Wij organiseren allerlei soorten activiteiten. Zo is er, om enkele voorbeelden te noemen, elk jaar een symposium, een career event en zijn er meerdere excursies naar bedrijven in binnen- en buitenland. Afgelopen jaren zijn wij bijvoorbeeld naar de vliegbasis Eindhoven en Monarch Aircraft Engineering geweest. En tijdens de Amerika-reis werd een bezoek gebracht aan Boeing en de USAF. Studenten kunnen op die manier kennis maken met verschillende aspecten van het bedrijfsleven. Maar ook is er een introductieweekend voor de aankomende eerstejaars. En uiteraard zijn er de borrels en feestjes. Met de andere verenigingen – V.S.V. Leonardo da Vinci en SVAAA – werken we samen. Zo hebben we dit jaar een excursie naar de Sanicole Airshow georganiseerd samen met V.S.V. Leonardo da Vinci.”

foto-4

Wie was Sipke Wynia?
“ Sipke Wynia was docent aan de opleiding vliegtuigbouwkunde, toentertijd nog in Haarlem. Hij gaf vooral de aerodynamica-vakken. Hij had een bijzonder enthousiasme voor de vliegtuigbouw en was daarom erg geliefd onder de studenten. Hij maakte zich sterk voor de modernisering van de opleiding. In 1965 is hij overleden. Toen in 1966 de studievereniging werd opgericht, is deze als eerbetoon naar hem vernoemd.”

foto-5

Waarom ben je voorzitter van een studievereniging geworden?
“ Het leek mij een hele gave en ook een leerzame ervaring om een bestuursjaar te doen. Om een jaar verantwoordelijk te zijn voor een vereniging. Afgelopen jaar was ik medeorganisator van het symposium. Ik merkte toen al dat ik het erg interessant vond om met bedrijven in contact te zijn. En ook om een groot evenement gestalte te geven. Dat wilde ik erg graag voortzetten. Zodoende heb ik aan het eind van vorig collegejaar gesolliciteerd voor een bestuursfunctie en ben toen gevraagd om de rol van voorzitter te bekleden.”

Wat doe je naast je studie?
“ Naast mijn studie probeer ik om regelmatig te gaan sporten en om met vrienden leuke dingen te gaan doen. Werken doe ik op dit moment niet, aangezien dat nu lastig te combineren is met de onregelmatigheid van het bestuurswerk en de studie. Het bestuurswerk kost me toch al snel 30 uur in de week.”

Wat zijn je toekomstplannen?
“ Qua toekomstplannen lijkt het mij aan de ene kant erg gaaf om werkzaam te kunnen zijn met vliegtuigen, en dan met name operationele toestellen. Dus bijvoorbeeld bij een maatschappij om dan aan de operationele/technische kant te werken. Maar zoals ik eerder al aangaf, aan de andere kant zie ik toch ook wel een toekomst voor mijzelf buiten de luchtvaart. Om daar oplossingen te bedenken, maar dan vanuit een luchtvaartperspectief. Ach, ik heb nog tijd genoeg om daarover na te denken.”

Wat zou je willen zeggen tegen middelbare scholieren, die een luchtvaartstudie aan de Hogeschool Inholland overwegen?
“ Tegen middelbare scholieren die de studie luchtvaarttechnologie of aeronautical engineering overwegen zou ik graag willen zeggen: kom gewoon een keer langs op een open dag en op een proefstudeerdag. Je kunt dan kennis maken met ons, de opleiding en ook de sfeer op de opleiding proeven. Er zijn verschillende mogelijkheden door het jaar heen.”

Is er tot slot nog iets dat je kwijt wilt aan de lezers van Up in the Sky?
“ Mocht je geïnteresseerd zijn in de studievereniging of in de opleiding aan Inholland, schroom vooral niet om contact met ons op te nemen en kijk op onze website: www.sipkewynia.nl. “

© Matthijs Caspers
© Matthijs Caspers

Up in the Sky brengt een serie interviews met studenten in de luchtvaart. Het gaat over studenten/leerlingen/cursisten die een luchtvaartstudie of –opleiding volgen. Voor het gemak noemen we ze allemaal studenten. Een overzicht vind je hier.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Remco de Wit

Redacteur / fotograaf. Remco is jurist, communicatie-adviseur en luchtvaartfotograaf. Hij volgt de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet en legt ze graag op foto vast. Bovendien levert Remco ook tekst-bijdragen voor Up in the Sky.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/