fbpx
IncidentenMilitair

Eerste Chinese vrouwelijke gevechtspiloot omgekomen

De eerste Chinese vrouw die op de eveneens Chinese J-10 straaljager kon vliegen is zaterdag omgekomen tijdens een oefenvlucht. Dat melden diverse Chinese media.

Het ongeluk gebeurde in de Hebei provincie in het noorden van het land. De copiloot kon zich met zijn schietstoel in veiligheid brengen. Tijden het oefenen van een manoeuvre zou Yu met de vleugel tegen een andere vleugel van het arobatics team gekomen zijn.

Yu Xu, 30 jaar, vloog voor een acrobatisch team van de Chinese luchtmacht. Ze werd gerecruteerd in 2005 samen met 34 andere vrouwen. Vier jaar later studeerde ze af. In 2012 was Yu een van de eerste vier vrouwen die op de J-10 konden vliegen. Haar droom was om nog astronaut te worden.

J-10
De J-10 is een werkpaard van de Chinese luchtmacht. Er zouden er rond de 400 gebouwd zijn. Volgens kritische volgers van het Chinese leger zijn er de afgelopen jaren meer crashes geweest, maar zijn de meeste buiten het nieuws gehouden. Afgelopen jaar zijn er al drie crashes geweest die wel openbaar waren.

Haal jouw KLM-staart in huis!

Nieuw in de webshop van Up, een KLM-staart op houten voet. Speciaal voor de echte KLM-fans.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button