AirlinesFinancieelIndustrieOnderwerpProfessionalVliegtuigtype & -bouwer

VS zet weer streep door Iraanse miljardendeal Boeing

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden zet de miljardendeal van Boeing met Iran Air op de tocht. Het Huis stemde donderdag in met een wetsvoorstel wat Amerikaanse banken verbiedt om de deal te financieren.

Boeing kreeg in september toestemming om honderd toestellen te verkopen aan Iran Air. Het Huis van Afgevaardigden nam toen veel tijd om de deal goed te keuren. In juli werd de deal afgekeurd, maar in september kreeg Boeing toch toestemming. Dat leek toen een definitieve goedkeuring. De voorlopige order bestaat onder andere uit dertig 777’s en 75 737’s.

Banken
Vorige week deden Republikeinse leden van het Huis een voorstel waarmee de banken geen toestemming krijgen om Iran Air geld te lenen voor de vliegtuigen. Ook wordt het voor de zogeheten ‘export-import bank’ verboden om geld te lenen aan partijen die de Iraanse deal willen financieren. Donderdag werd over dat voorstel gestemd, waarbij 243 leden instemden en 174 tegen stemden.

Volgens de leden die tegenstemden, worden de vliegtuigen mogelijk gebruikt voor militaire doeleinden. Een Republikeinse lid uit Illnois sprak van een ‘schandalige’ deal van Boeing. “We moeten ervoor zorgen dat de Amerikaans belastingbetaler niet meebetaalt aan deze deal”, stelde Peter Roskam. De voorstemmers stellen dat de verkoop duizenden banen kan creëren. Daarnaast zijn Democratische senatoren bang dat de halsstarrige houding van het Congres de nucleaire deal om zeep helpt.

Mogelijk veto
President Barack Obama sprak in een eerder stadium zijn veto al uit over een dergelijk besluit; als het wetsvoorstel nog voor 20 januari 2017 op zijn bureau komt, hoeft hij het niet te tekenen. Of dat ook gebeurt, is onduidelijk.

Airbus
Het Amerikaanse besluit heeft mogelijk ook gevolgen voor Airbus. De Europese vliegtuigbouwer sloot eerder een deal met Iran voor honderden toestellen, maar meldde in juni dat de financiering niet rondkwam. Sindsdien is het angstvallig stil rond de miljardendeal. Als de Amerikaanse banken geen geld meer mogen uitlenen, wordt de spoeling dun voor Iran.

Tags

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close