Frequente reizigerNieuwsTravel

Top vijf snorkelplekken in Indonesië

Indonesië is een heerlijk land dat veel te bieden heeft. Of je nou tempels wilt bekijken, de jungle in wilt trekken om orang-oetans in het wild te spotten, op het strand wilt liggen of in een klein dorpje met handen en voeten met de lokale bevolking wilt communiceren… alles kan tijdens een rondreis door Indonesië. Maar denk ook eens aan de onderwaterwereld. Indonesië is een enorm land met meer dan 17.000 eilanden. Genoeg zee ertussen om het leven onder water te ontdekken. Er zijn zo veel mogelijkheden, maar wat zijn nu de plekken die je absoluut niet over mag slaan? Hieronder de top 5.

5 De Gili Eilanden bij Lombok
De 3 Gili –eilanden liggen voor de kust in het noordwesten van Lombok. De kleine eilandjes hebben witte stranden en een schitterend onderwaterleven. Vanaf de kust kan je al prima snorkelen, maar nog leuker is om een bootje te huren en iets verder weg te gaan. Grote kans om zeeschildpadden en dolfijnen te zien. Maar er is zeker kleurrijk koraal met de bijbehorende bontgekleurde visjes te bewonderen. Gili Trawangan is bekend bij backpackers, het is een beetje het party-eiland van Indonesië geworden. Maar als je meer rust zoekt, zijn het ernaast gelegen Gili Meno en Gili Air geschikt. De onderwaterwereld is bij alle drie de eilanden even mooi. De Gili Eilanden zijn goed bereikbaar vanaf zowel Bali als Lombok.

strand-bij-gili-eilanden_indonesie_vanverre

4 Amed en Tulamben op Bali
Heel bijzonder is het snorkelen bij Amed en Tulamben. Vlak voor de kust liggen de wrakken van twee gezonken schepen. Rondom de eilanden in Indonesië liggen meerdere scheepswrakken, maar al snorkelend zijn deze niet te zien. Hier zie je echter een met waterplanten overwoekerd wrak liggen. Een Amerikaans schip, de Liberty, dat in 1942 door de Japanners werd getorpedeerd ligt op slechts 30 meter van het strand. En de mast ligt maar zo’n 3 meter diep. Het licht is speciaal, kleine visjes zwemmen in en uit het wrak. Als je over het wrak heen zwemt, wordt het water al snel kouder, je kunt merken dat het snel dieper wordt. Een beetje spookachtig, maar weer eens wat anders.

Mooier qua fauna onder water is het Nationale Park Bali Barat, in het noordwesten van Bali. Daar zie je vele kleurrijke visjes en koralen. Speciaal is het snorkelen tussen Nusa Lembongan en Nusa Penida, in het zuidoosten van Bali, hier is een Mantapoint. De reuzemanta’s die wel 6 meter kunnen worden laten zich hier “wassen” door rifvisjes. Alle plekken op Bali zijn goed bereikbaar vanaf Denpasar, dus dat is een voordeel bij deze bestemmingen.

snorkelen-bij-komodo_indonesie_vanverre

3 Bunaken bij Sulawesi
Ten noorden van het eiland Sulawesi, ligt een groep van 5 eilanden: de Bunaken archipel. Vanaf het eiland Bunaken loop je niet zomaar het water in, maar je loopt een compleet aquarium in. Er is een muur van koraal waar je je langs kunt laten drijven. Het prettigst is om hier een bootje te huren en met de bootsman af te spreken dat je weer in de boot wil zodra je zwaait. Je hoeft dan niet op te letten waar je bent en hoever het zwemmen is, je kunt je volledig concentreren op de onderwaterwereld, de bootsman haalt je gewoon op. Doordat er wat stroming is, drijf je langzaam langs de muur van koraal, sprookjesachtig mooi! Ook grote kans om zeeschildpadden te zien in dit gebied en ook kleine rifhaaien en roggen kunnen je gezelschap houden! Hier kan je geen genoeg van krijgen! De strandjes op Bunaken zijn veelal wat klein, maar maak een uitstapje naar het naastgelegen Siladen voor een heerlijk dagje strand. Je komt makkelijk bij Bunaken vanaf de luchthaven van Manado, in het noorden van Sulawesi.

duiken-bij-bunaken_vis_indonesie_vanverre

2 Op visite in het territorium van de Komodo varaan
Snorkelen in het leefgebied van de Komodo varaan is een mooi avontuur, maar weet dat deze imposante beesten kunnen zwemmen! Echter, een snorkelervaring in dit leefgebied mag je eigenlijk niet overslaan. Met een eenvoudig, lokaal bootje ga je vanaf West-Flores de zee op. Boek zeker een meerdaagse tocht. De overnachting op de boot is al een deel van het avontuur. Natuurlijk ga je naar de eilanden Komodo en Rinca om de vervaarlijke Komodo draak te spotten, maar dat is niet het enige. Neem vanaf de boot een duik in het water en geniet van de kleurrijke visjes. Een hoogtepunt is snorkelen bij Pink Beach. Door het rode bloedkoraal dat hier leeft, heeft het strandje een roze gloed.

1 Raja Ampat bij Papua
Moeilijk bereikbaar en omdat je vanaf Jakarta eerst nog een lange vlucht naar Sorong moet maken, en daarom ook best prijzig. Dan nog met de boot over. Maar als je er dan eenmaal bent, dan heb je ook wat! Een plaatje. De omgeving is fotogeniek, groene heuvels rijzen overal op uit het blauwe water. Er zijn witte zandstranden en diverse eilandjes. Er komen weinig toeristen en je kunt verblijven in een eenvoudige homestay tot een luxe hotel met huisjes op het water. Je kunt hier ook kanovaren of een cruise op een klein schip maken. Raja Ampat heeft veel duikscholen.

strand-bij-tulamben_indonesie_vanverre

Kortom: niet alleen óp de eilanden, maar ook onder water heeft Indonesië veel te bieden.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags
Back to top button
Close
Close