fbpx
LiefhebberMilitairOnderwerpen

Servië wil extra Russische MiG-29’s aanschaffen

Servië is in onderhandeling met Rusland over de aankoop van een zestal MiG-29 Fulcrum gevechtsvliegtuigen. Ook zou Servië Russische pantservoertuigen en luchtdoelraketten willen aanschaffen. Dat meldt een Amerikaanse nieuwssite.

Gemoderniseerd
Eerder dit jaar werd al melding gemaakt van Servische interesse in Russische wapensystemen. De Servische luchtmacht beschikt op dit moment over een aantal MiG-21’s en vier MiG-29’s, maar het aantal operationeel inzetbare toestellen is onbekend. Van de oorspronkelijke zestien MiG-29’s waar de Serviërs over beschikten, gingen er tien verloren door de NAVO-bombardementen in 1999. Sindsdien gingen er nog twee toestellen verloren. Als de aanschaf van zes MiG’s doorgaat, zouden ook de overige vier Fulcrums worden gemoderniseerd. Totale waarde van de deal wordt geschat op 50 miljoen dollar.

MiG-21
De ongeveer twintig MiG-21’s in gebruik bij de Servische luchtmacht zijn verouderd en binnen enkele jaren aan vervanging toe. Hoeveel MiG-21’s er nog vliegen, is de vraag. Tijdens de vliegshow op Batajnica afgelopen oktober, vloog de aanwezige MiG-21’s niet. Naast MiG’s beschikt Servië over een aantal J22 straalvliegtuigen en G4 Super Galeb straaltrainers. Beide types zijn gebouwd door Soko uit het voormalig Joegoslavië.

Leonard van den Broek

Redacteur en fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven waar het vliegverkeer rond het toenmalige Welschap zijn interesse wekte. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland. Zijn specialisatie betreft dan ook de militaire luchtvaart. In het dagelijks leven is Leonard werkzaam als jeugdarts.

Gerelateerde artikelen

Back to top button