fbpx
ColumnOpinie

Een markante luchtvaartman sluit weer een hoofdstuk af – Column Hans

Na 16 jaar actief te zijn geweest in de Dutch Aviation Group heeft Anne Cor Groeneveld tijdens het symposium “Smart Airports, Smart Aircraft and Smart Airspace”, dat in het Noordwijkse Huis ter Duin plaatsvond, het voorzitterschap van de DAG overdragen aan Lt. Generaal b.d. Alexander Schnitger.

Anne Cor stond aan de wieg van de oprichting van de DAG. Hij vond toentertijd dat er in Nederland een overkoepelende organisatie ontbrak die een bijdrage zou moeten leveren aan het versterken van het Nederlandse Lucht- en Ruimtevaart cluster, kennisuitwisseling en samenwerking in zowel binnen- als buitenland. Gelet op de hoge opkomst tijdens het symposium, het niveau van de symposium gangers en de presentaties en discussies blijkt hij er elke keer weer in te slagen de DAG op de kaart te zetten.

Anne Cor begon zijn loopbaan bij Transavia in 1973 als vlieger en ik bewaar goede herinneringen aan de vele malen dat we elkaar in het professionele leven tegen kwamen. Eens nodigde hij mij uit mee te vliegen in de cockpit om de ATC problemen tijdens het hoogseizoen in levende lijve mee te maken. Delen (van kennis) is vermenigvuldigen is zijn motto. Hij was niet alleen een goede piloot, maar het bestuurlijke en het netwerken was op zijn lijf geschreven. Bij Transavia (HV) vervulde hij ook nog de functie van Plaatsvervangend Hoofd Lijndiensten en Hoofd Flight Safety Department.

Ik herinner me nog goed een bilaterale luchtvaartonderhandeling over landingsrechten in Sri Lanka en AC was delegatielid namens HV. Hij had een groot deel van de dag in het zeewater gelegen en visjes liggen kijken en zijn rug was zo rood als een kreeft. De volgende ochtend moest hij bekennen dat op zijn buik slapen het enige was wat die nacht mogelijk was dus uitgerust was hij niet helemaal.

Als oprichter en voorzitter van de Dutch Dakota Association (DDA) in 1982 heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de promotie van het belang en behoud van de historische luchtvaart in Nederland en toonde zich daar ook een vurig pleitbezorger van. Vele uren hebben we bij de Luchtvaartinspectie gezeten om ze te overtuigen dat de beperkingen die de luchtvaartinspectie de DDA wilde opleggen op zijn plan om op het hoogste professionele niveau te opereren dus echt niet kon. Voor de inspecteurs was dat een brug te ver en waren niet te vermurwen. Voor zijn activiteiten met de historische luchtvaart kreeg hij het Erekruis van de Huisorde van Oranje. AC moest bij de uitreiking van deze hoge onderscheiding wel een traantje wegpinken en terecht. Zijn maatschappelijke betrokkenheid met het wel en wee in zijn woonplaats Noordwijk en inzet leverde hem ook nog de erepenning van de gemeente Noordwijk op.

Hoewel hij zich meestal van zijn diplomatieke kant liet zien, ging hij als het nodig was door roeien en ruiten. Zijn passie voor de luchtvaart bracht hem ook in contact met Z.K.H. Prins Bernard en wat de Prins wilde gebeurde, dus op de Plesmanweg stonden ze in rij en gelid als Anne Cor een wens van de Prins kwam overbrengen.

Op 21 november heeft Anne Cor dus afscheid genomen van de DAG en daarmee weer een hoofdstuk afgesloten van zijn levensverhaal, maar Anne Cor zou Anne Cor niet zijn als hij niet binnenkort weer met een nieuw idee aan zou komen. Ik denk dat we nog wel weer wat van hem gaan horen. Rustig aandoen lijkt niet helemaal aan hem besteed.

Helaas kent de Nederlandse luchtvaart te weinig van zijn soort en het lijkt het een uitstervend species.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Hans de Jong

Columnist. Hans is onafhankelijk luchtvaartconsultant. Hij helpt Indonesië om de luchtvaartveiligheid te verbeteren en is voorzitter van de Stichting vrienden van AviAssist. Hans maakte voor Nederland ruim honderd bilaterale luchtvaartafspraken.

Gerelateerde artikelen

Back to top button