Het Amerikaanse ministerie van Transport heeft een joint venture aanvraag van American Airlines en het Australische Qantas afgewezen. Volgens het ministerie heeft de deal ‘een grote kans op concurrentie schade’.
Het ministerie zegt dat de deal de keuzevrijheid voor reizigers naar Australië ‘significant laat afnemen.’ Ook zou er dan vrijwel geen concurrentie meer mogelijk. Qantas vervoerde bijna 41 procent van alle reizigers van de VS naar Australië.
Een joint venture met Qantas is daarnaast volgens het ministerie niet nodig, omdat American heeft laten zien dat het zelf de markt kan winnen. Sinds de aanvraagprocedure, die in 2015 werd opgestart, heeft American nieuwe routes naar Australië opgezet en een voet in de Australische markt weten te krijgen. Daarmee heeft het aangetoond dat een joint venture niet noodzakelijk is.
Teleurgesteld
“We zijn erg teleurgesteld in het besluit. Andere maatschappijen hebben een veel betere concurrentie positie door hun joint ventures met Australische maatschappijen. Als we dezelfde positie zouden hebben, kunnen we beter concurreren, wat weer goed is voor de reiziger,” liet American in een reactie weten.
De twee maatschappijen werken al langer samen, onder meer door codesharing. Maar met deze joint venture zou de samenwerking nog intensiever worden, doordat beide maatschappijen dan hun dienstregeling op elkaar af kunnen stemmen.
Deze constructie gebruikt American ook voor zijn samenwerking met Japan Airlines, British Airways, Iberia en Finnair. Voor zo’n samen werking is in de VS altijd een goedkeuring van het ministerie van Transport nodig.
American heeft nu twee weken de tijd om in beroep te gaan tegen het besluit. De maatschappij heeft al aangegeven dit te gaan doen.
SimFlying gaat crowdfunden! Doe je mee?
Investeer in de nieuwe B737NG-simulator van SimFlying!
Je kan SimFlying helpen door mee te investeren via de gelanceerde crowdfundingcampagne. Leen geld en ontvang het binnen 5 jaar terug met mooie kortingen, of koop alvast een tegoedbon voor de nieuwe simulator.