fbpx
AirlinesFinancieelProfessional

Joint venture American en Qantas tegengehouden door VS

Het Amerikaanse ministerie van Transport heeft een joint venture aanvraag van American Airlines en het Australische Qantas afgewezen. Volgens het ministerie heeft de deal ‘een grote kans op concurrentie schade’.

Het ministerie zegt dat de deal de keuzevrijheid voor reizigers naar Australië ‘significant laat afnemen.’ Ook zou er dan vrijwel geen concurrentie meer mogelijk. Qantas vervoerde bijna 41 procent van alle reizigers van de VS naar Australië.

Een joint venture met Qantas is daarnaast volgens het ministerie niet nodig, omdat American heeft laten zien dat het zelf de markt kan winnen. Sinds de aanvraagprocedure, die in 2015 werd opgestart, heeft American nieuwe routes naar Australië opgezet en een voet in de Australische markt weten te krijgen. Daarmee heeft het aangetoond dat een joint venture niet noodzakelijk is.

Teleurgesteld
“We zijn erg teleurgesteld in het besluit. Andere maatschappijen hebben een veel betere concurrentie positie door hun joint ventures met Australische maatschappijen. Als we dezelfde positie zouden hebben, kunnen we beter concurreren, wat weer goed is voor de reiziger,” liet American in een reactie weten.

De twee maatschappijen werken al langer samen, onder meer door codesharing. Maar met deze joint venture zou de samenwerking nog intensiever worden, doordat beide maatschappijen dan hun dienstregeling op elkaar af kunnen stemmen.

Deze constructie gebruikt American ook voor zijn samenwerking met Japan Airlines, British Airways, Iberia en Finnair. Voor zo’n samen werking is in de VS altijd een goedkeuring van het ministerie van Transport nodig.

American heeft nu twee weken de tijd om in beroep te gaan tegen het besluit. De maatschappij heeft al aangegeven dit te gaan doen.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Michiel Stol

Redacteur. Michiel is freelance journalist, die vroeger zoals veel jongens piloot wilde worden. Dat is hij uiteindelijk toch niet geworden. Voor Michiel is het mooiste plekje op de wereld toch wel het strand achter het vliegveld van Sint Maarten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button