fbpx
LayoutLiefhebberMilitairNieuwsNL NieuwsOnderwerpen

Volkel krijgt F-16 op rotonde

Op een rotonde in het dorp Volkel gaat binnenkort een F-16 geplaatst worden. Het vliegtuig wordt op 3 december op een sokkel geplaatst, in bijzijn van de minister van Defensie Hennis, de burgemeester van de gemeente Uden en leden van de dorpsraad van Volkel. De sokkel komt op het middeneiland van de rotonde Zeelandsedijk/Rondweg Volkel (N264).

Ontmanteld
De F-16 met registratie J-246 is jarenlang als instructievliegtuig gebruikt op de vliegbasis Woensdrecht. Ironisch genoeg is deze F-16 nooit op Volkel gestationeerd geweest. Van 1981 tot 1999 vloog het toestel vanaf Leeuwarden en Twenthe. Eerder dit jaar werd de F-16 op een dieplader van Woensdrecht naar Volkel getransporteerd. Op de vliegbasis is het toestel vervolgens deels ontmanteld. Zo zijn motor, radar, electronica en ook de schietstoel verwijderd. De echte schietstoel is vervangen door een ‘dummy’, een nep-schietstoel.

De afgelopen twee maanden is er nog veel werk verricht door een select groepje personeelsleden van de vliegbasis Volkel, om het toestel er zo goed mogelijk uit te laten zien. De F-16 is voorzien van een nieuwe verflaag, waardoor de F-16 wel veel meer glanst dan de operationele toestellen. Binnenkort zal het landingsgestel nog worden verwijderd, waarna de straaljager klaar is voor plaatsing op de sokkel.

Protest
In elk geval één inwoner van de gemeente is tegen de plaatsing. Vredesactivist Theo van den Heuvel van de actiegroep ‘Atoomvrij Volkel’ heeft jarenlang actie gevoerd tegen de plannen om een F-16 op een sokkel te plaatsen. Hij vindt een F-16 niet passen in de openbare ruimte.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button