LiefhebberMilitairNieuwsOnderwerp

Canada kiest voorlopig voor Super Hornet

De Canadese regering heeft het voornemen om 18 F-18E/F Super Hornets aan te schaffen. Dit als ‘tussenoplossing’, zodat een besluit over de aankoop van nieuwe gevechtstoestellen kan worden uitgesteld. Dit melden verschillende Amerikaanse nieuwssites.

Capaciteitstekort
De Canadese luchtmacht beschikt momenteel over ongeveer 75 inzetbare CF-18 Hornets. In de jaren 80 zijn er totaal 138 CF-18’s aan Canada geleverd, waarvan 40 CF-18B tweezitters. Ongeveer 15 jaar ondergingen 80 Hornets een moderniseringsprogramma. De operationele levensduur werd hiermee verlengd tot ongeveer 2020. De tijd begint dus te dringen voor de beslissing over welk type gevechtsvliegtuig de Hornet moet gaan vervangen. De Canadese minister van Defensie Harjit Sajjan verwacht in de nabije toekomst een ‘capability gap’, een tekort in de capaciteit. “We hebben gekeken naar het minimum aantal toestellen om het tekort op te vangen. Tegelijkertijd wordt een volledige selectieprocedure gestart om een nieuw toestel te selecteren. We nemen de tijd, om geen overhaaste keuze te maken.”

Geen F-35
De voorlopige keuze voor de Super Hornet is opvallend, maar komt niet geheel onverwacht. De Canadese luchtvaartindustrie neemt deel aan de F-35, waardoor dit toestel de gedoodverfde opvolger was van de CF-18. Maar de huidige Canadese premier Justin Trudeau heeft tijdens de verkiezingen vorig jaar beloofd de F-35 niet te zullen kopen, als hij gekozen zou worden. Na benoeming tot premier heeft Trudeau dit standpunt herhaald.

Ruimte voor F-35
Doordat de selectieprocedure enkele jaren in beslag zal nemen, is de kans groot dat het besluit pas door een volgend kabinet zal worden gemaakt. Dit laat voldoende ruimte, om in de toekomst alsnog voor de F-35 te kiezen. Lockheed Martin ziet deze ruimte ook, zo blijkt uit een officiële reactie: “Hoewel we teleurgesteld zijn over deze beslissing, blijven we vertrouwen in de F-35 als beste oplossing om aan de operationele eisen van Canada te voldoen, tegen de beste prijs. De F-35 is beschikbaar om de komende 40 jaar de Canadese behoefte te vervullen.”

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/