AirlinesOnderwerpProfessionalVliegvelden

EU en VS ruziën over vliegrechten Norwegian

De Europese Commissie vindt dat de Verenigde Staten afspraken over het luchtverkeer tussen de EU en de VS schendt door Norwegian Air International niet toe te laten in de VS. De EU klaagt de VS daarom nu aan.

Het geschil draait om vliegrechten voor Norwegian Air International, het Ierse filiaal van Norwegian. Vanuit Dublin en Groot-Brittannië wil deze dochtermaatschappij long-haul vluchten uitvoeren naar de Verenigde Staten. Doordat de maatschappij in Ierland gevestigd is, valt ze onder de Europese wet- en regelgeving en hoeven er minder afspraken gemaakt te worden tussen de maatschappij en de Amerikaanse overheid. Normaal gesproken is een foreign air carrier permit in zo’n geval een formaliteit.

Tijdelijke aanvraag
Norwegian deed de aanvraag al in 2013, maar kreeg tot nu toe nul op het rekest. In april van dit jaar kreeg de maatschappij een tijdelijke vergunning, maar die moet worden omgezet in een definitieve permit. Dat weigert de Amerikaanse Division of Transport (DoT). Het orgaan voerde in juli aan dat de tijdelijke vergunning “niet gepast is of het algemeen belang dient”. Volgens het ministerie is het bedrijfsmodel van Norwegian ongewoon en complex. Hierdoor was er nog meer tijd nodig om de aanvraag te bestuderen.

De Europese Commissie stelt dat de weigering van de VS een inbreuk is op het zogeheten “EU-U.S. Air Transport Agreement”. De EU heeft nu een advocaat aangewezen. De Amerikaanse overheid heeft drie weken de tijd om hetzelfde te doen.

Tevreden
Norwegian is tevreden met de actie, stelt een woordvoerder. “We zijn blij met de stappen om dit lang lopende issue op te lossen”, aldus de zegsman. De maatschappij vertrouwt erop dat de toestemming alsnog wordt afgegeven.

Tags

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol en komt er graag. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button