fbpx
LiefhebberMilitairNieuwsNL Nieuws

F-16 geplaatst op sokkel bij Volkel | Foto’s

In het bijzijn van onder andere de burgemeester van de gemeente Uden en leden van de dorpsraad van Volkel, is op een rotonde in het dorp Volkel een F-16 op een sokkel geplaatst. Hiermee is een lang gekoesterde wens van de dorpsraad in vervulling gegaan.

F-16A J-246 in de hangar, nog 'op eigen benen' © Robert Verbruggen
F-16A J-246 in de hangar, nog ‘op eigen benen’ © Robert Verbrugge

Dieplader
Zaterdagochtend is de F-16 op een dieplader tot op de rand van de vliegbasis gebracht, niet ver van de rotonde. Met een hijskraan is de F-16 over het hek getild, waarna de dieplader het toestel verder vervoerde. Met de hijskraan is de F-16 vervolgens op de sokkel gezet. De sokkel bevindt zich op het middeneiland van de rotonde Zeelandsedijk / Rondweg Volkel (N264). Robert Verbrugge en Robert Arts waren in de gelegenheid om voorafgaand aan de plaatsing en tijdens de plaatsing exclusieve foto’s te maken.

De J-246 op de dieplader, klaar om op de sokkel te worden gezet @ Robert Arts
De J-246 op de dieplader, klaar om op de sokkel te worden gezet @ Robert Arts

Ontmanteld
De F-16 met registratie J-246 is jarenlang als instructievliegtuig gebruikt op de vliegbasis Woensdrecht. Ironisch genoeg is deze F-16 nooit op Volkel gestationeerd geweest. Van 1981 tot 1999 vloog het toestel vanaf Leeuwarden en Twenthe. Eerder dit jaar werd de F-16 op een dieplader van Woensdrecht naar Volkel getransporteerd. Op de vliegbasis is het toestel vervolgens deels ontmanteld. Zo zijn motor, radar, elektronica en ook de schietstoel verwijderd. De echte schietstoel is vervangen door een ‘dummy’, een nep-schietstoel.

De luchtinlaat van F-16A J-246 is afgedicht © Robert Verbruggen
De luchtinlaat van F-16A J-246 is afgedicht © Robert Verbrugge

De afgelopen twee maanden is er nog veel werk verricht door een select groepje personeelsleden van de vliegbasis Volkel, om het toestel er zo goed mogelijk uit te laten zien. De F-16 is voorzien van een nieuwe verflaag, waardoor de F-16 wel veel meer glanst dan de operationele toestellen.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button