Het Amerikaanse Congres gaat binnenkort stemmen over een motie, waarmee een fly-off wordt afgedwongen tussen de A-10 en de F-35. Dit meldt het Amerikaanse Aviation Week. De US Air Force wil de A-10 uitfaseren om geld en mankracht vrij te maken ten gunste van de F-35. Het Huis van Afgevaardigden en de Senaat hebben deze plannen steeds gedwarsboomd.
Koude Oorlog
De A-10 is tijdens de Koude Oorlog ontworpen als ‘tank buster’. Als de Sovjet-Unie West-Europa zou binnenvallen, zou de A-10 vanuit de lucht de Sovjet-tanks uitschakelen. Robuust gebouwd en met een speciaal ontworpen 30mm snelvuurkanon, was het bij uitstek geschikt voor deze taak. In de loop van de jaren is gebleken dat de A-10 ook zeer geschikt is grondaanvalsvliegtuig, voor ‘close air support’ (nabije luchtsteun voor grondtroepen), ‘combat search and rescue’ (escorteren van reddingsoperaties) en ‘airborne forward air control’ (vanuit de lucht uitkiezen van gronddoelen). De unieke eigenschappen van de A-10 komen hierbij goed van pas: relatief lage snelheid en een groot incasseringsvermogen.
Twijfels
In mei 2016 stelde Senator Martha McSally al een fly-off competitie tussen de twee typen voor. Senator McSally is een voormalig A-10 vlieger en de eerste vrouwelijke commandant van een A-10 squadron. De voornaamste argumenten die ze aandraagt, is dat de F-35 weliswaar een uitstekend toestel is, maar dat de A-10 voor bepaalde taken beter geschikt is. Ze spreekt openlijk haar twijfels uit of de F-35 de levens van de troepen op de grond voldoende kan beschermen, zoals de A-10 dat -volgens haar- kan.
Competitie
De fly-off competitie zou onderdeel moeten uitmaken van het geplande testprogramma van de F-35, dat op zijn vroegst in 2018 eindigt. De competitie zou zich moeten toespitsen op de drie taken waar de A-10 in uitblinkt. Doordat de fly-off ergens in de komende twee jaar zal plaatsvinden, wordt de luchtmacht gedwongen om de uitfasering van de A-10 nog verder uit te stellen. Er wordt zelfs gespeculeerd dat uitstel mogelijk zelfs afstel wordt en de A-10 voorlopig helemaal niet uit dienst zal worden genomen. De verkiezing van Trump als president en een Republikeinse meerderheid in het Amerikaanse parlement zorgen waarschijnlijk voor ruimere defensie-budgetten. Dit zou wel eens positief kunnen uitvallen voor de A-10, omdat de geplande uitdienstneming van de A-10 met name een bezuinigingsmaatregel is.