AirlinesKLMNieuwsNL nieuwsOnderwerpProfessional

KLM en OR wederom tegenover elkaar in rechtszaal

KLM en haar ondernemingsraad (or) staan volgende week wederom tegenover elkaar in de rechtszaal. Inzet van het geschil is de ‘-1 CA’ maatregel. De or heeft eerdere eisen naar beneden bijgesteld.

De ondernemingsraad sleept KLM nu voor de rechter omdat de maatregel nooit aan hen is voorgelegd, bevestigt or-voorzitter Jan Willem van Dijk aan het FD. De or heeft in dit geval naar eigen zeggen een adviesrecht, maar heeft daar geen gebruik van kunnen maken.

Afgewaardeerd
In oktober stuurde de or een brief aan Pieter Elbers dat de maatschappij de bezuinigingsmaatregel oo het cabinepersoneel niet op eigen houtje door kon voeren. De brief kwam via Up in the Sky naar buiten. De or stelt dat KLM dit besluit ter instemming voor had moeten leggen, op basis van de wet op de ondernemingsraden. Dat is niet gedaan. “Nu dat niet is gebeurd, zien wij ons genoodzaakt […] een beroep te doen op de nietigheid van dit besluit. Dat beroep doen wij middels deze brief,” aldus de voorzitter van de or, Jan Willem van Dijk.

De rechtszaak die nu gevoerd wordt gaat om adviesrecht. Een stap minder dwingend dan het instemmingsrecht waar de or in de brief in handen van Up nog mee schermde. Nu zegt de or dat het om een reorganisatie gaat, en daar is het adviesrecht van toepassing, aldus de bond. De harde bewoordingen in de eerdere brief worden niet meer waargemaakt, zo lijkt het.

-1 CA
De maatschappij voert sinds eind oktober een aantal long-haul vluchten uit met een cabin attendant minder. Dit moet een productiviteitsverhoging opleveren,  maar vakbonden en een deel van het cabinepersoneel zijn hier boos over. KLM nam de maatregel omdat de vakbonden weigerden om te overleggen over andere maatregelen.

Op de Boeing 777-200, de A330-300 en de Boeing 787-9 Dreamliner -respectievelijk 282, 264 en 262 stoelen- is de cabinebezetting in economyclass teruggebracht van zes naar vijf.

Serie
De rechtszaak die de or nu aanspant is één van de vele rechtszaken waarin KLM tegenover het eigen personeel staat. Eerder stond de maatschappij al met de VNV in de rechtszaal in een pensioenconflict en ook de vakbonden voor het cabinepersoneel werden de afgelopen maanden al in de rechtszaal getroffen. Ook met de vakbonden ging het over de -1 CA maatregel.

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button