fbpx
AchtergrondFoto-artikelLiefhebber

10 speciale livery’s die niet meer vliegen

Over de hele wereld zijn er ‘vliegende reclameborden’ te vinden. Sommige vliegtuigen zien er hierdoor uit als ware kunstwerken. Hieronder 10 speciale beschilderingen uit het (recente) verleden die niet meer in deze hoedanigheid te bewonderen zijn.

Peter Max (79) is een bekende Amerikaanse kunstenaar die pop-art maakt. Hij ontwierp dit vliegtuig van Continental om New York (NYC2000) te promoten. In November 1999 werd het vliegtuig onthuld en vloog in 2005 nog in deze kleuren rond. Inmiddels is Continental overgenomen door United en is dit exemplaar te zien in de ‘gewone’ kleuren.

Sinds 2010 is Turkish Airlines sponsor van FC Barcelona. Dit resulteerde onder andere in deze speciaal bestickerde Boeing 777-300ER (TC-JJI) met de selectie van de Catalaanse ploeg. Helaas is dit vliegtuig nu weer in de gewone Turkish Airlines kleuren te zien.

Het Duitse TUIfly staat bekend om zijn vele speciale kleurenschema’s. Ieder jaar zijn er wel weer nieuwe te zien. In 2010 had de maatschappij twee van deze reclameborden voor de Duitse spoorwegen rondvliegen. Nu is het vliegtuig in de reguliere (blauwe) TUI kleuren gespoten.

De ‘Hibiscus’ was vroeger een frequente bezoeker op Schiphol. Malaysia Airlines had twee van zijn Boeing 747-400’s in dit kleurrijke jasje rondvliegen. Na een aantal jaar werden de vliegtuigen weer in de reguliere kleuren gespoten. Dit vliegtuig (9M-MPD) werd na zijn dienst bij Malaysia Airlines uitgeleased aan Saudi Arabian Airlines en heeft nu al geruime tijd niet gevlogen.

Ook Southwest houdt van kleur. De gewone livery is al kleurrijk. Daarnaast vliegen er ook een aantal in een thematisch jasje. Deze is bijvoorbeeld ter promotie van de NBA. Het vliegtuig heet de ‘Slam Dunk One’. Op dit moment vliegt deze Boeing 737-700 in de normale Southwest kleuren.

Germanwings beschilderde deze Airbus A319 in speciale kleuren om Berlijn Schonefeld te promoten. Dit vliegtuig vliegt nu weer gewoon rond in de saaie Germanwings kleuren.

The Flying Fish. Met deze fraai gekleurde Boeing 737-400 promoot Alaska Airlines ‘Wild Alaska Seafood’. Het vliegtuig is inmiddels bijna 20 jaar in dienst en is tegenwoordig ook in de reguliere livery van Alaska Airlines te zien.

Deze China Airlines Boeing 747-400 vloog lange tijd in de Boeing Dreamliner kleuren om de samenwerking tussen beide bedrijven te promoten. Het vliegtuig was geen frequente bezoeker voor Schiphol aangezien het vliegtuig een andere stoelindeling had dan de vliegtuigen die naar Amsterdam gestuurd werden. Nu is de Airbus A340-300 van China Airlines te zien en vanaf januari is dat de Airbus A350.

American Airlines vloog voorheen met de ‘bare metal’ kleuren. In het ‘OneWorld’ jasje zijn de weerspiegelingen al helemaal goed zichtbaar. Dit vliegtuig heeft inmiddels de nieuwe livery gekregen.

Qatar Airways vloog rond met een drietal speciaal gekleurde A330’s ter ere van de ‘15th Asian Games Doha 2006’. Een blauwe, een gele en deze rode Airbus. Ook dit vliegtuig is nu in de reguliere kleuren te zien.

✈️ Ontvang 20.000 Flying Blue Miles met een American Express kaart

Vraag een American Express Gold creditcard aan en ontvang daarbij tijdelijk 20.000 Flying Blue miles. Ter illustratie: een KLM-vlucht Amsterdam-Berlijn begint momenteel al vanaf 4.500 miles, exclusief belastingen. Lees de voorwaarden alvorens de kaart aan te vragen.

Maurits Vink

Fotograaf. Maurits is daar waar vliegtuigen zijn, in of buiten Nederland. Hij is afgestudeerd in International Aviation Operations en studeert nu Crossmediale Communicatie. Maurits heeft ook interesse in marketing en grafische vormgeving.
Back to top button