fbpx
AirlinesOnderwerpenProfessional

Iran Air schaft 80 Boeings aan

Iran Air heeft met Boeing een deal gesloten voor de aanschaf van 80 nieuwe toestellen. Het gaat om vijftig 737 MAX 8, vijftien 777-300ER’s en vijftien 777-9’s. Dat meldt Boeing in een persbericht.

Het nieuws is opvallend, omdat het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden in november nog een wet ondertekende dat de verkoop van commerciële vliegtuigen aan Iran tegen te houden. Die wet moest ervoor zorgen dat Amerikaanse banken geen krediet aan Iran konden geven. Met de verkoop zou ruim 15 miljard euro gemoeid zijn. De deal wordt in Teheran ondertekend.

Leveringen
Het eerste toestel zal in 2018 worden geleverd volgens Boeing. De Iraanse staatszender IRNA zegt dat de toestellen de komende tien jaar geleverd worden aan de Iraanse maatschappij.

Gesmokkelde onderdelen
Het is voor het eerst sinds 1979 dat Iran een deal met de Amerikaanse vliegtuigbouwer sluit. Sinds de Islamitische Revolutie waren er sanctie tegen Iran. Daardoor kon de vloot van Iran Air nooit gemoderniseerd worden. De vliegtuigen die in het bezit waren van Iran Air, werden met gesmokkelde onderdelen in de lucht gehouden.

Airbus
Sinds Iran dit jaar met de internationale gemeenschap een nucleair akkoord sloot en de sancties tegen het land werden opgegeven, heeft Iran Air eindelijk nieuwe deals kunnen sluiten om de vloot te moderniseren. Eerder dit jaar werd een akkoord met Airbus gesloten om 118 toestellen, waaronder A320’s, A350’s en A380 aan te schaffen.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Michiel Stol

Redacteur. Michiel is freelance journalist, die vroeger zoals veel jongens piloot wilde worden. Dat is hij uiteindelijk toch niet geworden. Voor Michiel is het mooiste plekje op de wereld toch wel het strand achter het vliegveld van Sint Maarten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button