fbpx
OnderwerpenProfessional

IATA voorspelt winstgevend jaar voor luchtvaart

De internationale luchtvaartorganisatie IATA heeft haar jaarlijkse verwachting over de luchtvaartmarkt gepresenteerd in een rapport. Hieruit blijkt dat 2017 het derde jaar op rij wordt dat de luchtvaart winstgevend is.

CEO Alexandre de Juniac zei: “Luchtvaartmaatschappijen blijven goede resultaten tonen. Dit jaar verwachten we een nettowinst van 35,6 miljard dollar.” Juniac verwacht dat het volgend jaar moeilijker wordt door de stijgende olieprijzen, maar raamt de netto som toch positief op 29,8 miljard dollar.

Volgens Juniac is het wel zo dat de winst niet gelijkmatig verdeeld is en dat Noord-Amerika de beste resultaten laat zien.

Afvlakkende groei
De groei van het luchtverkeer zal iets afnemen van 5,9% in 2016 naar 5,1% volgend jaar. Doordat de capaciteit naar verwachting met 5,6% zal groeien volgend jaar, daalt de loadfactor tot 79,8% vanaf 80,2% dit jaar.

Taks
IATA beschrijft in het rapport dat de overheden het de luchtvaartmarkt niet makkelijk maakt. In totaal wordt er 123 miljard dollar aan taks geheven binnen de branche. Meer dan 60% van alle landen maakt gebruik van visums. Ook zorgt inefficiënte infrastructuur voor verspilling van directe kosten en verlies in productiviteit.

Europa
Van de totale netto winst wordt 5,6 miljard dollar opgebracht in Europa. Dit is minder dan de 5,7 miljard van dit jaar. De groei van capaciteit loopt vooruit op de groei van de markt met respectievelijk 4,3% en 4,0%. De sterkte concurrentie, hoge kosten, hoge taksen en regelgeving worden genoemd als drempels. Ook zijn de gevolgen van de aanslagen in Europa nog merkbaar.

Vracht
De cijfers voor vrachtvervoer volgend jaar zijn optimistisch. Naar verwachting wordt een recordvolume van 55,7 miljoen ton vervoer tegenover 53,9 miljoen ton dit jaar. Ook de opbrengsten zullen stijgen, maar de handelsomstandigheden blijven uitdagend.

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Henk Koopmans

Senior editor. Henk studeerde Transportation Engineering aan de Universiteit Twente en is met name geïnteresseerd in de luchtvaartoperatie. Henk heeft als doel om een waardevolle bijdrage te leveren aan de toekomst van deze branche.

Gerelateerde artikelen

Back to top button