Barbara van Urk, 29 jaar, Nederlands en piloot bij easyJet weet wel waarom er zo weinig vrouwelijke piloten zijn: “Vrouwen denken nu eenmaal een stapje verder,” zegt ze in Luton, op de thuisbasis van de Britse prijsvechter.
Dat klinkt juist als een aanbeveling voor een piloot, een stapje verder denken en is het natuurlijk ook. Van Urk bedoelt dan ook wat anders. “Bij het kiezen van een carrière nemen mannen sneller een financieel risico. Het is lastig om een baan als piloot te vinden en je bouwt doorgaans een studieschuld op. Vrouwen denken vooruit en nemen dat risico wellicht niet, maar dat is doodzonde want het kan zeker.”
Culturen
Van Urk is al negen jaar commercieel piloot. Eerst bij een prijsvechter uit Oost-Europa, de laatste twee jaar bij easyJet. En ze kan het alle dames met ambities in die richting aanbevelen. “Vliegen is gewoon het mooiste dat er is.” Bij easyJet voelt ze zich geen uitzondering, als vrouw in de cockpit. “Als ik aan het werk ben, ben ik gewoon één van de velen. We vliegen natuurlijk op zeer diverse bestemmingen en met veel verschillende culturen, krijg je ook veel verschillende reacties.”
Momentum
Ze is in Luton ter gelegenheid van het geïntensiveerde intitiatief van easyJet om meer vrouwen in de cockpit te krijgen. “EasyJet hoopt nu een momentum te creëren,” zegt Van Urk. “Vrouwen hebben ook vaak behoefte aan een rolmodel. Als vrouwen zien dat er steeds meer vrouwelijke piloten zijn, weten ze dat het kan. En zien is willen.” Dat was bij haar in ieder geval wel zo. De broer van Van Urk -ja toch weer een man- nam vlieglessen. Zij vloog mee en was verkocht.
Gezagvoerder
De Nederlandse hoopt alle vrouwen aan te spreken, maar ook zeker diegenen die toch al in de luchtvaart willen werken. “Als cabinemedewerker ben je net zoveel van huis als een piloot. Als je de ambitie hebt: ga ervoor. Je hebt dan een hele goede baan en perspectieven.” De man van Van Urk is ‘toevallig’ ook piloot. “Je kunt het werk prima combineren met een goed sociaal- en gezinsleven.” Voor haar is een gezin nog even niet aan de orde. “Ik ben co-piloot en wil graag gezagvoerder worden. Dat staat nu bovenaan mijn lijstje.”