fbpx
MilitairNL NieuwsOnderwerpenProfessional

Nederland, België en Luxemburg gaan samen luchtruim bewaken

Het luchtruim van de Benelux wordt vanaf 1 januari 2017 samen door Nederland, België en Luxemburg bewaakt. Verdachte civiele vliegtuigen waarvan een terroristische dreiging uitgaat kunnen vanaf dan in samenwerking worden onderschept. In maart 2015 werd hiervoor een verdrag getekend.

Doelmatiger
De betrokken mensen en middelen kunnen volgens het Ministerie van Defensie doelmatiger worden ingezet. Er wordt bijgedragen aan een grotere beschikbaarheid van jachtvliegtuigen.

Quick Reaction Alert
Op dit moment wordt het luchtruim bewaakt door twee permanent parate jachtvliegtuigen in Nederland en België. De toestellen kunnen in korte tijd de lucht in om een verdacht vliegtuig te naderen tijdens een Quick Reaction Alert (QRA).

Toerbeurt
Vanaf 2017 gaan Nederland en België bij toerbeurt van vier maanden en in gelijke mate QRA-jachtvliegtuigen leveren. In Nederland worden vliegbasis Volkel en vliegbasis Leeuwarden gebruikt voor de operaties, in België wordt gevlogen vanaf vliegbasis Kleine-Brogel en vliegbasis Florennes.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button