LongreadNieuwsRubrieken

Studenten in de luchtvaart deel 6 | Longread

Welke vervolgopleiding kies je als je gek bent op techniek en al jong besmet bent geraakt met het luchtvaartvirus? Voor de 20-jarige Dean Dicke was dat enkele jaren geleden een gemakkelijke vraag. Dan kies je voor de opleiding vliegtuigtechnicus. Dean reist al bijna vier jaar met het openbaar vervoer op en neer tussen zijn woonplaats Harderwijk en het Deltion College in Zwolle. Daar komt binnenkort een einde aan, want Dean is aan de laatste maanden van zijn opleiding bezig. Redacteur Remco de Wit van Up in the Sky sprak met Dean in de pauze van een praktijkdag op school, midden tussen de straaljagers.

Hoe is je interesse in de luchtvaart begonnen?
“ Mijn interesse in de luchtvaart is begonnen op Curaçao, toen we daar nog woonden. Ik hoorde de vliegtuigen al van verre aan komen, op weg naar de luchthaven Hato. Mijn vingertje ging meteen in de lucht, het maakte niet uit waar we waren of wat we deden. Ik was nog heel jong, anderhalf of twee jaar oud. Toen we naar Nederland verhuisd waren, ging mijn vader bij het Luchtvaart-Themapark Aviodrome werken, op Lelystad Airport. Dit was voor mij helemaal het einde, ik was gelijk besmet met het luchtvaartvirus. Dat was op mijn achtste, ik was daarmee ook gelijk de jongste vrijwilliger van het Aviodrome. Elke zaterdag was ik daar wel te vinden, samen met mijn vader.”

© Remco de Wit

Hoe ben je bij het Deltion College in Zwolle terecht gekomen?
“ In Harderwijk heb ik op de middelbare school ‘Spectrum’ gezeten. Die school is ruim een jaar geleden gefuseerd met een andere opleiding en heeft ook een nieuwe naam gekregen. Op het Spectrum heb ik de opleiding VMBO Kader voertuigentechniek gedaan. Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de techniek. Op aanraden van de vrijwilligers van het Aviodrome ben ik aan het einde van mijn middelbare schooltijd een keer naar de open dag gegaan van het Deltion College in Zwolle. Ik was meteen enthousiast.”

Voor welke studierichting heb je toen gekozen?
“ Op de open dag van Deltion was ook een standje van Defensie. Zij maakten reclame voor de VeVa-opleiding: Veiligheid en Vakmanschap Vliegtuigonderhoud. Ik dacht direct, dat is wat voor mij. Ik houd van afwisseling en naast luchtvaart heb ik ook interesse in defensie. Bij mijn opleiding word je voorbereid op een baan als vliegtuigtechnicus bij de Koninklijke Luchtmacht. Het is een combinatie van luchtvaarttechniek en militaire vorming.”

© Remco de Wit

Hoe is je studie tot nu toe verlopen?
“ Mijn studie is tot nu toe goed verlopen. Ik ben zeer praktisch ingesteld en in deze opleiding heb je best veel theoretische vakken, zeker in de eerste twee jaar. Dat was voor mij wel even wennen, maar als je dan weer in de hangar staat, weet je weer waar je het voor doet. Theoretische vakken zijn bijvoorbeeld wiskunde, natuurkunde, Nederlands, onderhoudshandelingen, systemen en aerodynamica. En alle aanvullende vakken voor Part 66 (Europese standaard voor onderhoudstechnici). De theorie heb je gewoon nodig voor de praktijk. Bij het praktijkgedeelte sleutelen we aan toestellen (F-16, NF-5, Alouette III) en aan motoren, zoals de J-85, CF-6 (MD-11/Boeing 747) en JT3D (Boeing 707). Bij mijn opleiding zit ook een stuk militaire vorming, goed voor de afwisseling en discipline.”

Kun je iets vertellen over je stage?
“ Ik heb zes maanden stage gelopen bij de Koninklijke Luchtmacht op de vliegbasis Leeuwarden. Dit was voor mij toch wel het hoogtepunt van mijn opleiding. Ik heb echt een fantastische tijd gehad! De luchtmacht heeft daar twee F-16’s staan als oefenkisten voor het uitvoeren van onderhoud. Ik logeerde op de vliegbasis en ging in het weekend naar huis. Ik heb ook de grote NAVO-oefening Frysian Flag van dichtbij meegemaakt, heel interessant. Na mijn stage wist ik het zeker, hier wil ik voor gaan, werken op een vliegbasis.”

© Remco de Wit

Hoe zit het met die militaire opleiding?
“ Een gedeelte van mijn opleiding hier in Zwolle wordt gegeven door militaire instructeurs. Eén keer in de zoveel tijd ga ik ook naar de vliegbasis Woensdrecht, in Brabant, voorbij Bergen op Zoom. Ik ga dan een week op bivak en moet patrouille lopen en krijg les in allerlei militaire vakken, zoals zelfhulp kameradenhulp en CBRN (chemische, biologische of radiologische/nucleaire stoffen).”

Wat doe je naast je studie?
“ Naast mijn studie ben ik nog altijd te vinden in Aviodrome als vrijwilliger. Meestal op zaterdag en in de schoolvakanties. Ik vind het leuk om te doen en je leert er veel van. Met een groep studenten houden we ons vooral bezig met het restaureren van verschillende typen toestellen onder leiding van gepensioneerd onderhoudspersoneel. Ik verdien er geen geld mee, maar je beleeft wel van alles. Zo mocht ik al meerdere keren meevliegen in een Fokker S-11, Piper Super Cub en Cessna.”

Wat zijn je toekomstplannen op luchtvaartgebied?
“ Ik hoop na deze opleiding een baan te bemachtigen bij Defensie. Daar wil ik mijn horizon verbreden en er de nodige ervaring opdoen. Het liefst zou ik onderhoud uitvoeren aan de vrachttoestellen op de vliegbasis Eindhoven, zoals de KDC-10 en de Hercules. Ik wil zeker ook nog vakcursussen gaan volgen, als het maar wel met vliegtuigen is!”

Wat zou je willen zeggen tegen middelbare scholieren, die de opleiding luchtvaarttechniek bij het Deltion College overwegen?
“Zijn vliegtuigen jouw ding en ben je geïnteresseerd in de techniek, dan is dit jouw opleiding. Deltion staat goed aangeschreven bij bedrijven, we hebben zelfs de Excellent Aerospace Education Award gewonnen. De docenten zijn goed in hun vak en net zo gek op vliegtuigen als ik.”

© Remco de Wit

Up in the Sky brengt een serie interviews met studenten in de luchtvaart. Het gaat over studenten/leerlingen/cursisten die een luchtvaartstudie of –opleiding volgen. Voor het gemak noemen we ze allemaal studenten. Een overzicht vind je hier.

Tags

Remco de Wit

Redacteur / fotograaf. Remco is jurist, communicatie-adviseur en luchtvaartfotograaf. Hij volgt de ontwikkelingen in de luchtvaart op de voet en legt ze graag op foto vast. Bovendien levert Remco ook tekst-bijdragen voor Up in the Sky.

Gerelateerde artikelen

Back to top button