fbpx
OnderwerpenProfessional

VVD wil meer vliegbewegingen op Schiphol

De VVD heeft staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur vanochtend in een motie opgeroepen om de milieuwinst door moderne en stillere vliegtuigen – volgens de gemaakte afspraken – volledig in te zetten voor extra vliegbewegingen.

Ton Elias, luchtvaartwoordvoerder namens de VVD: “De bereikte milieuwinst tot het huidige maximaal aantal vliegbewegingen van 500.000 moet wat de VVD betreft, en conform de afspraken aan de Alderstafel, volledig kunnen worden ingezet voor extra vluchten.”

“De inzet van Schiphol en de luchtvaartmaatschappijen in de afgelopen jaren om stiller en zuiniger te vliegen wordt daarmee beloond en ruimte voor groei op Schiphol leidt weer tot extra werkgelegenheid op en rond de luchthaven”, aldus het Tweede Kamerlid.

Milieuwinst die wordt behaald na bereiken van het maximaal aantal vliegbewegingen wordt op basis van de afspraken 50/50 verdeeld tussen extra vliegruimte en extra hinderreductie voor omwonenden. Volgens Schiphol is er een milieuwinst van 34 procent.

Grens
De grens van 500.000 vliegbewegingen komt in zicht. De luchthaven heeft voor komend seizoen alle slots vergeven. Hoewel die niet allemaal gebruikt zullen worden, wordt verdere groei steeds lastiger. Topman Jos Nijhuis van Schiphol sprak daar eerder dit jaar zijn zorgen over uit:

“Volgens afspraken gemaakt aan de Alders­tafel is het maximale aantal vliegbewegingen vanaf Schiphol tot en met 2020 gesteld op 500.000. Die mogen wij absoluut niet overschrijden. Dat betekent dat wij de komende vier jaar slechts 20.000 bewegingen hebben te verdelen. Misschien dat er in 2017 nog iets van groei kan plaatsvinden, maar voor 2018, 2019 en 2020 blijft er niks of in ieder geval heel erg weinig over. Dat baart mij zorgen.”

Momenteel hoort Schiphol nog bij de snelst groeiende luchthavens van Europa.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button