fbpx
AirlinesFrequente reizigersOnderwerpenVliegvelden

IAG wil ook long-haul low-cost vanuit Barcelona

De International Airlines Group wil vanuit Barcelona long-haul low-cost vluchten gaan bieden. Om dit te kunnen doen, kan het bedrijf een nieuwe maatschappij oprichten of kan het hiervoor bestaande maatschappijen als Iberia of Vueling gebruiken. Dit stelt CEO Willie Walsh in een interview met de Spaanse krant La Vanguardia.

Om te beginnen worden er twee A330’s ingezet. Walsh mikt op de Verenidge Staten, Zuid-Amerika en Azië. “Met twee toestellen kunnen we drie of vier bestemmingen lanceren. Dan kunnen we snel uitbreiden”, stelt Walsh. Volgens La Vanguardia gaat het concreet om Los Angeles, San Francisco, Buenos Aires, Santiago, Havana en Tokyo. Het nieuwe plan zou voor 250 banen zorgen en kan in de zomer van 2017 al beginnen, schrijft de krant.

In de nieuwe strategie ziet Walsh een grote rol voor Vueling als feeder. De low-cost carrier vliegt dagelijks heel Europa door en vervoert jaarlijks vijftien miljoen potentiële long-haul passagiers naar Barcelona. “Barcelona is een heel aantrekkelijke basis”, stelt Walsh. De rol van de Spaanse flagcarrier Iberia blijft volgens de krant in stand; de long-haul vluchten blijven vertrekken vanuit Madrid. Door voor Barcelona te kiezen blijft de positie van Iberia in Madrid gewaarborgd en kan Vueling worden versterkt.

Norwegian
Het plan lijkt een direct antwoord op de opening van een long-haul basis door Norwegian. De Noorse carrier begint in 2017 met vluchten naar Los Angeles, Oakland, Fort Lauderdale en Newark. In Barcelona heeft Norwegian al een Europese basis. Ook voert het bedrijf binnenlandse vluchten uit in Spanje. Vueling doet dit ook allemaal.

Bestel een Aviationtag van de PH-BFF, een voormalige KLM B747!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en haal dit stukje Nederlandse luchtvaartgeschiedenis in huis. Na 27 jaar over de hele wereld te hebben gezworven ging de PH-BFF in 2017 met pensioen. Het machtige toestel werd uiteindelijk in 2018 gerecycled op voormalige Vliegbasis Twente.

Bas Joosse

Senior editor. Bas is journalist en van jongs af aan gefascineerd door de luchtvaart. Hij woont vlakbij Schiphol. Hij is sinds het begin verbonden aan Up in the Sky. Verder is Bas eindredacteur voor een tijdschrift en werkt in de luchtvaartindustrie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button