IncidentenMilitairNieuwsOnderwerp

93 doden bij crash Russisch toestel in Zwarte Zee

Bij een crash van een Tupolev Tu-154 van het Russische Leger zijn 93 mensen omgekomen. Het toestel was van het vliegveld van Sochi vertrokken, toen het kort erna in de Zwarte Zee stortte. Aan boord waren 85 passagiers en 8 bemanningsleden. Onder de passagiers een bijna voltallig koor van de Russische defensie. Dat bevestigt het ministerie van Defensie. President Putin heeft maandag 26 december uitgeroepen tot dag van nationale rouw.

Het toestel was onderweg van Sochi naar de Russische luchtmacht basis in Latakia, Syrië en verdween het twee minuten na het opstijgen van de radar. Aan boord waren onder anderen journalisten en leden van het Alexandrov Ensemble, een zeer bekend militair ensemble. Ze gingen naar Syrië om daar de Russische troepen een hart onder de riem te steken. De journalisten waren van Channel One Russia, NTV, en Zvezda. Ook een van de meeste bekende Russische humanitaire activisten, Elizaveta Glinka, was aan boord. Lokale media melden dat het goede doel waarvoor ze naar Syrië vloog, bevestigd dat ze aan boord was.

Zoekactie
Het ministerie van Defensie laat weten dat de zoekactie naar het neergestorte toestel in volle gang is. Vier schepen, vier helikopters en een vliegtuig zijn in het gebied waar het vliegtuig zou liggen. Daarnaast worden zes schepen van de Zwarte Zee Vloot naar het gebied gestuurd, net als 63 duikers. Nog eens vijftig zullen snel aankomen in het gebied.

De Tupolev verdween volgens het Russische ministerie van Defensie rond 3.40 uur van de radar. Daarna kon de luchtverkeersleiding geen contact meer krijgen met het toestel. Reddingswerkers zijn in het gebied en hebben de eerste brokstukken aangetroffen. Volgens de eerste berichten was het weer ‘rustig’.

Tu-154
De Tupolev Tu-154 is een driemotorig toestel dat vanaf de jaren ’60 werd gebouwd door de Russen. Er vliegen er nog zo’n 50, waarvan de meeste in dienst van de Russische defensie. Het toestel dat in de Zwarte Zee is gestort, heeft het registratienummer RA-85572, is in 1983 gebouwd en had een capaciteit van 180 passagiers.

De afgelopen decenia zijn er zeker 40 incidenten geweest, waarvan in de 2010 de meest opmerkelijke. Toen stortte in een Tu-154 neer bij Smolensk, met aan boord de Poolse president Lech Kaczynski.

Condoleances
Inmiddels stromen de condoleances binnen. Zo heeft de Amerikaanse ambassadeur in Rusland zijn medeleven betuigd. Ook de Duitse Bondskanselier Angela Merkel laat weten dat ‘haar gedachten bij de naasten van de vele slachtoffers zijn’. In Rusland zelf is er totale rouw. President Putin heeft maandag uitgeroepen tot dag van nationale rouw. Bij het gebouw van het Alexandrov Ensemble worden bloemen gelegd en gerouwd. Tv-zenders passen zondag hun programmering aan. Op de drie grote zenders zullen vandaag geen entertainment shows worden uitgezonden.

Alexandrov Ensemble
Aan boord was het bijna volledige Alexandrov Ensemble. Slechts drie van hen waren achtergebleven. Het koor was vanuit Moskou op weg naar de Russische troepen in Syrië, om daar samen met hen kerst te vieren. Hieronder een optreden van het militaire koor dat hoog aangeschreven stond.
[su_youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=vhF40dsepXU” width=”640″ height=”380″]

Word vriend van Up in the Sky!

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Tags

Michiel Stol

Redacteur. Michiel is freelance journalist, die vroeger zoals veel jongens piloot wilde worden. Dat is hij uiteindelijk toch niet geworden. Voor Michiel is het mooiste plekje op de wereld toch wel het strand achter het vliegveld van Sint Maarten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close