fbpx
Professional

‘Eén op drie long-haul vluchten kost Air France geld’

De Franse staat wil Air France belastingvoordelen geven om het bedrijf winstgevend te krijgen. Dat zegt de minister van Transport tegen Franse krant La Tribune.

Long-haul
Van alle long-haul vluchten maakt de maatschappij op 35 procent verlies, volgens minister Alain Vidalies. Hij noemt het een goed idee deze routes weer winstgevend te maken. “Air France profiteert nu, net als andere maatschappijen, van de lage olieprijs. Ondanks de gunstige omstandigheden zijn er zoveel verlieslatende routes.” Het plan voor de nieuwe maatschappij, Boost, die die routes tegen lagere kosten moet gaan vliegen vindt Vidalies verstandig. Hij voegt eraan toe dat de markt snel verandert en hij hoop dat management en vakbonden er dan ook snel uitkomen.

Voordelen
De minister zegt dat de staat door belastingvoordelen al 130 miljoen euro heeft bijgedragen aan Air France. De helft komt door een belastingvoordeelregel op competitiviteit, de andere helft is dankzij verlaging van belasting op burgerluchtvaart. “Alle bedrijven kunnen hiervan profiteren, maar Air France krijgt door de omvang een groot deel.

Vidalies zegt voorstander te zijn van het het door de staat ondersteunen van de maatschappij. In een brief heeft de staat laten weten dat als het bedrijf ervoor zorgt winstgevender te zijn, de staat ook meer bij zal dragen. “Het moet wel in proportie zijn”, zegt de minister. “Het kan niet zo zijn dat Air France een heel klein stapje zet en de regering vervolgens enorm veel extra bij gaat dragen. De belangrijkste methode om voordelen te geven is een maximum instellen aan te betalen belasting.

Als werknemers, aandeelhouders en de staat samen 500 miljoen willen besparen in 2020 is dat voor de minister bespreekbaar.

In de aanbieding: KLM-staart op houten voetstuk

Nieuw in de webshop van Up: de KLM-staart op een houten voetstuk. Haal deze leuke toevoeging voor bijvoorbeeld je bureau in huis. Een must have voor alle KLM-fans! Bestel nu voor €29,95 inclusief verzending!

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button