fbpx
AirlinesOnderwerpenProfessional

Iran krijgt 50 procent vliegtuigkorting

Iran zegt dat het een korting van 50 procent heeft onderhandeld in de deal met Boeing. Het land kocht 80 toestellen met een cataloguswaarde van 16,6 miljard dollar.

De staatssecretaris van Transport zegt dat in een gesprek met het staatspersbureau IRNA. De regering heeft te maken met kritiek op de aankopen vanwege de hoge bedragen.

Marketing
Geen enkele maatschappij betaalt het volle pond voor nieuwe toestellen. De cataloguswaarde is niet veel meer dan een marketinginstrument. Bij grote bestellingen zijn kortingen tot vijftig procent redelijk normaal. Exacte cijfers worden zelden bekend gemaakt. Boeing zegt ook niet te reageren op de uitlatingen van staatssecretaris.

Airbus korting
Ook Airbus tekende een groot contract met Iran. Bij de Europeanen gaat het om 100 vliegtuigen ter waarde van achttien tot twintig miljard dollar (catalogus waarde). Deze order zou effectief niet meer dan tien miljard bedragen, zegt de vertegenwoordiger van de regering in hetzelfde interview. De eerste Airbus (een A321) wordt voor 19 januari geleverd, aldus Iran Aviation.

ATR
Er komt nog een aankoop aan. ATR zal twintig vliegtuigen verkopen aan Iran Air. De eerste ATR in Iran Air livery is al gefotografeerd. Komende week tekent het land het contract voor de ATR 72-600’s, volgens de staatssecretaris.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button