Een pact met de duivel?
Tot (initiële) verbazing van velen lijken Lufthansa en Etihad op een innige samenwerking af te stevenen. Als je goed kijkt is het een win-win situatie.
Wat is er al gebeurd?
In rap tempo is het luchtvaartlandschap in Duitstalige en omringende landen ingrijpend veranderd. Spil in alle veranderingen is Etihad.
- Het Duitse TUIfly is samengegaan met NIKI. Het wordt een in Oostenrijkse maatschappij die zich puur op vakantievlieger richt met Etihad als grootste aandeelhouder. NIKI als point-to-point carrier en concurrent van Eurowings is dus uit de weg.
- De nummer twee van Duitsland, airberlin, leaset 38 toestellen voor tenminste zes jaar aan de grote concurrent Lufthansagroup. Lufthansa brengt de narrowbody’s bij LCC-dochter Eurowings (33) en Austrian Airlines (5) onder. Etihad heeft een 29 procent aandeel in airberlin en maakt defacto de dienst uit.
- Airberlin trekt zich terug met de resterende 75 vliegtuigen naar de twee hubs Berlijn en Düsseldorf. Het plan is een netwerkmaatschappij te zijn/worden en veel meer op de VS te vliegen. Lufthansa mainline heeft vanaf beide vliegvelden twee bestemmingen. Het zijn dus amper concurrenten.
- Etihad en Lufthansa zijn een (beperkte) codeshare overeenkomst aangegaan.
- De CEO van airberlin trekt zich terug en wordt vervangen door één van de hoogste Lufthansa mensen.
- Brussels Airlines wordt volledig overgenomen door LH en geïntegreerd in de Eurowings group. De komende twee jaar blijft de naam behouden. Brussels wordt de afdeling van Lufthansa die zich op sub-sahara Afrika zal richten. “Een groot deel van het routenetwerk zal overeind blijven”, zegt de CEO in het persbericht. Een deel zal dus naar Eurowings gaan. Afhankelijk van de resultaten zal dat een groter of kleiner deel zijn. Nog meer groei voor Eurowings dus.
Low-cost
Waar Lufthansa eerst nog een rare LCC-dubbelstrategie had met germanwings en Eurowings is het management tot inzicht gekomen dat er één grote low-cost dochter moet komen. Ze zullen gekeken hebben naar het succes van Vueling. De germanwings-crash heeft het proces versneld. Onder het Eurowings merk breidt de Lufthansa-group snel de activiteiten uit. Het lijkt niet snel genoeg te kunnen gaan. Ultieme doel: de concurrentie van easyJet en Ryanair voor zijn.
De grote twee Europese prijsvechters zijn relatief nog niet groot in Duitsland. Door Eurowings nu in moordend tempo uit te breiden lijkt Lufthansa er alles aan te doen om de LCC-markt naar zich toe te trekken. Door de wetlease van 33 airberlin toestellen kan Eurowings acht bases versterken met tientallen nieuwe routes. Tevens wordt op München een nieuwe basis gevestigd met 32 routes. In één klap. Waarschijnlijk betekent dit ook meteen de ondergang van Transavia Duitsland.
Toekomst
Er is veel speculatie over wat er op de korte termijn staat te gebeuren. Wat veel terugkomt in de media is dat Etihad een belang in Lufthansa Group zal nemen en daarvoor airberlin en Alitalia (49 procent van Etihad) zal inbrengen. Lufthansa heeft in een reactie op berichtgeving van Handelsblatt al gezegd in 2017 geen deel van airberlin te kopen. Als Etihad de maatschappij inbrengt kost het LH niks en heeft de ‘LH-EY-group’ ineens vier netwerkhubs over heel Duitsland verdeeld. Dat is een serieuze stap voorwaarts.
De soap die Alitalia heet loopt langer dan Goede tijden Slechte tijden. De ooit goeie vriend Air France-KLM wordt in 2017 hard aan de kant gezet. Alitalia zegt de Europese joint venture op, waardoor Air France en KLM ook waardevolle slots op Milaan Linate verliezen. Vorige week kondigde Alitalia aan alle joint venture overeenkomsten goed te evalueren. Er is nog één andere joint venture, die met Air France-KLM en Delta op transatlantische routes. Daarnaast wil Alitalia meer long-haul routes, de medium-haul juist “opnieuw uitvinden” en kijken of er nieuwe commerciële samenwerkingsmogelijkheden zijn. Hier liggen kansen in een samenwerking met Lufthansa/Eurowings. Nu is het al zo dat veel mensen uit Noord-Italië naar een Lufthansa hub vliegen om vanuit daar door te reizen.
Lufthansa kijkt ook naar volledig eigenaarschap van SunExpress Deutschland. Nu is dat nog fifty-fifty in handen van Turkish en Lufthansa. De maatschappij vliegt op long-haul routes voor Eurowings en heeft ook zestien narrow-body’s die zo naar Eurowings zouden kunnen gaan.
Concurrentie
In Duitsland is er dan alleen nog concurrentie van enige omvang van Condor en Germania. Beide maatschappijen hebben een ruime veertig toestellen. Ze vliegen op vakantiebestemmingen met vooral charters. Dat is een ander businessmodel dan Lufthansa en Eurowings. Andere concurrenten zijn Ryanair en easyJet. Door de snelle groei van Eurowings (van 90 naar 125 of misschien 140 vliegtuigen) wordt de groei van ‘de grote twee’ LCC’s behoorlijk afgeremd. Als airberlin haar netwerk afstemt op Lufthansa/Eurowings is de markt in Duitsland bijna volledig in handen van Lufthansa (en Etihad). In Oostenrijk en Zwitserland is de Lufthansagroep ook al dé grote speler. Als Alitalia daar ook nog bijkomt heeft Lufthansa samen met Etihad een wel heel groot deel van de Europese markt in handen.
De nieuwe Bose A30-pilotenheadset: beter dan ooit?
Bestel nu in de webshop van Bose Aviation!

