fbpx
OnderwerpenProfessional

Schiphol herstelt onveilige bluetooth-beacons

Schiphol registreert de Bluetooth-beacons om ze veiliger te maken, zegt een woordvoerder tegen Up in the Sky. De website Androidworld berichtte gisteren dat de Bluetooth-beacons op de luchthaven een risico vormen.

Bluetooth-beacons
“Sinds afgelopen zomer biedt Schiphol indoor-navigatie aan via zijn mobiele applicatie. Deze app maakt gebruik van Bluetooth beacons voor de plaatsbepaling”, schrijft Androidworld. “Wanneer je de navigatiemogelijkheden binnen de applicatie gebruikt, wordt ‘geluisterd’ naar deze 2000 Bluetooth beacons.”

De Bluetooth-beacons bleken nog niet bij aanbieder Google te zijn geregistreerd, waardoor ze door buitenstaanders te registreren zijn. Android-ontwikkelaar Hugo Visser maakte daarvan gebruik om er een paar over te nemen en passagiers op Schiphol kerstboodschappen te sturen. Ook stuurde hij een link naar zijn website, die vervolgens door honderden reizigers werd geopend.

Kwaadwillenden
“Ze hebben op Schiphol ‘cutting edge’ tech ge√Įnstalleerd zonder de ontwikkelingen bij te houden kennelijk”, zegt Visser tegen Androidworld. Hij gebruikte de gebrekkige registratie voor een onschuldige kerstboodschap, maar hij waarschuwt dat kwaadwillenden er misbruik van kunnen maken, bijvoorbeeld door malware te sturen.

Reactie Schiphol

Een woordvoerder van Schiphol zegt in een reactie: “Veiligheid heeft te allen tijde de hoogste prioriteit op Schiphol. We nemen deze melding serieus. De beacons zelf zijn niet onveilig, maar ze waren niet geregistreerd bij Google. Schiphol gaat alle 2000 beacons per direct bij Google registreren. Zo is er geen mogelijkheid meer om notificaties via de Schiphol-beacons naar Android-toestellen uit te sturen.”

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button