fbpx
BoekenNieuws

Recensie: Voor de val van Noah Hawley – 4,5 ster

Noah Hawley | Voor de val
Paperback | 384 pagina’s | € 19,99
ISBN 978-90-22576-14-4
Boekerij | 2016
Oorspronkelijke titel Before the fall, vertaald door Carolien Metaal

Noah Hawley heeft met Voor de val een klassieke locked-room whodunit geschreven, gesitueerd in het huidige media- en social mediaklimaat. Zoals we van hem mogen verwachten – hij heeft onder andere de meeste afleveringen van de serie Fargo geschreven – heeft hij een scherp oog voor detail en zet hij met slechts enkele woorden zijn personages neer als een gegeven.

Het startpunt van Voor de val is het zonder technische oorzaken neerstorten van een privéjet in de Atlantische Oceaan ergens tussen Martha’s Vineyard en New York. Aan boord elf personen, op wie Hawley beurtelings de verdenking laat vallen. Is het een aanslag geweest op het schatrijke echtpaar Bateman, wier dochter Rachel op tweejarige leeftijd al eens het slachtoffer van ontvoering is geweest en die om de klok beveiliging om zich heen hebben? Of heeft het iets te maken met het eveneens rijke echtpaar Kipling, waarvan de echtgenoot zojuist gehoord heeft de volgende dag aangeklaagd te zullen worden voor het verduisteren van enorme bedragen? Hoe brandschoon zijn de crew en de Israëlische bewaker geweest? Of ligt de schuld toch bij de last-minute toevoeging aan de passagierslijst, de onsuccesvolle kunstenaar van middelbare leeftijd Scott Burroughs die zich de laatste jaren heeft gespecialiseerd in het schilderen van grote (luchtverkeers)ongelukken?

De megalomane en egocentrische talkshow host Bill Cunningham, de stereotype boze witte man, heeft zijn eigen idee over wat zich in het vliegtuig heeft afgespeeld, en schrikt er allesbehalve voor terug om ongecensureerd en live op televisie aan een miljoenenpubliek zijn hersenspinsels te spuien. Dit doet hij onder de facade van rouw om zijn bij het ongeluk omgekomen baas David Bateman, maar in werkelijkheid ziet hij een melkkoe om te exploiteren en die hem zal helpen eens en voor altijd zijn naam als belangwekkendste publieke stem te vestigen. Zijn voornaamste verdachte is de kunstenaar Scott Burroughs, die het ongeluk niet alleen heeft overleefd maar ook de vierjarige JJ Bateman op wonderbaarlijke wijze van de verdrinkingsdood heeft gered. Terwijl de rest van Amerika Burroughs al snel uitroept tot nationale held, doet Cunningham er alles aan de beeldvorming zo te draaien dat er toch steeds meer twijfels rijzen. Schrijver Hawley houdt het geheel ondanks alles zo subtiel en geloofwaardig dat de lezer geregeld ook niets meer zeker weet en niet anders kan dan door blijven lezen tot de al net zo geloofwaardige ontknoping.

[bol_product_links block_id=”bol_58626b378cbe6_selected-products” products=”9200000057028171″ name=”Voor de val” sub_id=”Noah Hawley” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Boekrecensies

De nieuwste recensie van een luchtvaartboek vind je elke andere woensdag in de boekenrubriek.

Een echte KLM 747 liefhebber?

Bestel de 747 Afscheidskalender dan hier!

Anne Bakker

Recensent. Anne is MA in Book & Digital Media (Universiteit Leiden) en is soms op de spottersplaats bij Schiphol te vinden, uitsluitend als de patatkraam er staat. Anne is verantwoordelijk voor de boekenrubriek.

Gerelateerde artikelen

Back to top button