IndustrieOnderwerpProfessionalVliegtuigtype & -bouwer

Eerste Beluga XL krijgt vorm

De eerste Beluga XL neemt langzaam de vorm aan van een vliegtuig. Airbus is gestart met het assemblageproces voor de nieuwe freighter. Over 18 maanden moet het toestel zijn eerste vlucht maken, laat de vliegtuigbouwer weten.

In 2016 werden de rompdelen voor de grotere variant van de Beluga al geassembleerd, de komende tijd moeten de neus en de staartsecties worden toegevoegd. In januari 2018 moet het toestel gebouwd zijn en moeten ook de mechanische en elektrische systemen geïnstalleerd zijn.

“Het komende jaar wordt een serie van kleine stappen,” stelt Bertrand George, programmamanager van de Beluga XL, “We moeten veel meer gaten boren en meer schroeven installeren dan in welk ander Airbus toestel dan ook. We moeten ons aan het schema houden om in 2018 voor het eerst te kunnen vliegen.”

De Beluga XL is de verbeterde versie van de huidige Beluga. Die is gebaseerd op de A300; de basis voor de ‘XL’ is de grotere A330-200. Het toestel moet in 2019 voor het eerst operationeel worden ingezet. Airbus produceert de Beluga’s alleen voor eigen gebruik. De vliegtuigen worden gebruikt om onderdelen te vervoeren tussen de verschillende Airbus-fabrieken. De Beluga XL kan een paar vleugels voor de A350 in zijn geheel meenemen.

(c) Airbus
(c) Airbus

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close

Geen advertenties?

Wil je liever geen advertenties? Dat kan als je vriend van Up wordt: https://www.upinthesky.nl/vriend-shop/