AirlinesIncidentenVeiligheid

‘Drone beschadigt LAM 737 tijdens landing’

Update 11-1: volgens de Mozambikaanse autoriteiten was er geen sprake van een botsing met een drone. Uit een eerste onderzoek blijkt dat de schade veroorzaakt werd door een defect aan het toestel zelf.

Een Boeing 737 is in Mozambique tijdens de landing geraakt door een drone. Daarbij raakte de neus van het toestel beschadigd. Het vliegtuig kon de landing veilig afmaken. Niemand raakte gewond.

Het vliegtuig van Linhas Aéreas de Moçambique (LAM) was onderweg naar Tete, in het noordoosten van Mozambique. Tijdens de daling voelde de crew dat er iets tegen het vliegtuig aankwam. De piloot meldde aan de toren dat ze waarschijnlijk vogels geraakt hadden.

Vogelresten
Nadat de 80 passagiers en zes crewleden van boord waren gegaan, inspecteerde de piloten het vliegtuig en zagen de schade aan de neus. Onderzoekers vonden echter geen resten van de vogels. Lokale media meldde daarop dat het vliegtuig waarschijnlijk geraakt was door een drone.

Het vliegtuig werd daarop aan de grond gehouden voor onderzoek. In een verklaring laat LAM weten dat er inderdaad onderzoek gedaan wordt naar een aanvaring met een drone. Tot die tijd blijft het toestel aan de grond. LAM laat weten dat de overige vluchten gewoon doorgaan.

Boeing laat weten nog niet te reageren, omdat er nog te weinig informatie is om op te reageren. De vliegtuigbouwer wacht het onderzoek van de Mozambikaanse autoriteiten af.

Drones
In de regio worden regelmatige drones ingezet bij de controle van de mijnen. Deze drones, die tien kilo per stuk wegen, worden volgens omwonende te pas en te onpas ingezet, zonder dat degene die ze besturen op de omgeving of inkomende vliegtuigen letten.

LAM
Linhas Aéreas de Moçambique is de nationale luchtvaartmaatschappij van Mozambique. Het werd opgericht in 1936, onder het koloniale bewind van Portugal. Tegenwoordig heeft de maatschappij zeven toestellen, waaronder twee Boeing 737’s, drie Dash 8-400’s en twee Embraer 190 toestellen. De maatschappij vliegt op 15 bestemmingen in zuidelijk Afrika.

Help Up de crisis door!

en word vriend

Ook Up in the Sky heeft het moeilijk door de economische impact van het Coronavirus. Ben je fan van Up? Dan kan je ons helpen. Met een kleine bijdrage van 5 euro zijn wij al enorm blij!

Geef je wat meer, dan krijg je er extra’s voor terug. Als je 24 euro doneert, dan schotelen wij je geen advertenties meer voor. Als je een nog grotere vriend wordt, dan sturen we je ook nog eens een code waarmee je gratis ons fotoboek Schiphol.jpg kan bestellen.

Wie wil er nou geen vriend van ons worden?

Tags

Michiel Stol

Redacteur. Michiel is freelance journalist, die vroeger zoals veel jongens piloot wilde worden. Dat is hij uiteindelijk toch niet geworden. Voor Michiel is het mooiste plekje op de wereld toch wel het strand achter het vliegveld van Sint Maarten.

Gerelateerde artikelen

Back to top button
Close
Close