AirlinesKLMNL nieuwsOnderwerpProfessional

December 2016: KLM groeit 3x sneller dan Air France

KLM groeide hard in december 2016. Zusterbedrijf Air France deed het rustiger aan.Alle vlakken
Op alle vlakken wat betreft passagiersvervoer deed KLM het een stuk beter dan Air France. Het totaal aantal passagiers steeg bij KLM met 8,3 procent ten opzichte van december 2015, naar 2,4 miljoen. Bij Air France was de stijging 2,8 procent naar vier miljoen. Het aantal gevlogen kilometers met bezetting steeg bij KLM 7,7 procent, bij Air France met vier procent. KLM zette meer capaciteit in: plus 5,6 procent. Bij Air France bleef de capaciteit gelijk. De loadfactor steeg bij KLM naar 86,4 procent, bij Air France naar 84,9 procent. In totaal waren er voor de hele groep 7,2 miljoen passagiers.

Bestemmingen
Zonder uitzondering zag de groep een stijging van passagiers, ‘gevulde kilometers’ en hogere loadfactors naar alle werelddelen. De grootste stijging was naar de Caribiën en Indische Oceaan. Latijns-Amerika groeide het minst. Opvallend is de short- en medium-haul stijging. Dit is al tijden het zorgenkindje van de groep. In december was er een stijging van vijf procent. De loadfactor op die afstanden steeg met 2,6 procentpunt naar 80 procent.

Transavia
Transavia groiede flink door. Er waren 37 procent meer passagiers, in totaal 780 duizend, met name door toevoeging van capaciteit bij de Franse dochter. De bezettingsgraad ging licht omhoog naar 83,9 procent.

Vracht
Vracht ging in z’n geheel omlaag. Dit was te wijten aan het KLM-deel van de groep. Air France steeg door met 7,8 procent naar 332 ton. KLM daalde verder, met 8,2 procent. Van/naar Amsterdam werd 405 ton vervoerd. Het gat tussen de twee maatschappijen wordt steeds kleiner.

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.