NL nieuwsOnderwerpProfessionalSchiphol

‘Veel te weinig marechaussees op Schiphol’

Ook Schiphol-directeur Jos Nijhuis zegt het nu: de veiligheid van Schiphol loopt gevaar. Hiermee doelt hij op een tekort van 400 tot 500 marechaussees om de luchthaven goed te kunnen bewaken.In een gesprek met het FD zegt Nijhuis dat er een risico wordt genomen met de veiligheid als er geen extra personeel wordt ingezet. De onderbezetting heeft ook gevolgen voor de efficiëntie.

Dreiging
Momenteel werken er 1.800 mensen van de Koninklijke Marechaussee op Schiphol. Volgens Nijhuis net zoveel als in 2008 en 2009. Intussen is de dreiging en het aantal passagiers toegenomen. “Daar moet echt wat aan gedaan worden.”

Wachtrijen
Er wordt al langere tijd gewaarschuwd voor risico’s door een tekort aan marechaussees. Afgelopen zomer ontstonden lange wachtrijen op de luchthaven, mede door de terreurdreiging waardoor extra controles moesten worden uitgevoerd.

Meer banen
De komende zomer wordt de druk verlicht door de 135 extra banen die de marechaussee kan creëren. Het kabinet heeft in november vorig jaar 17 miljoen euro vrijgemaakt voor de beveiliging.

Tags

Gerelateerde artikelen

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het betere luchtvaartnieuws.