fbpx
AirlinesBestellingenOnderwerpenProfessional

Airbus verslaat Boeing in orderrace na sterk december

Het leek er lange tijd op dat Boeing de meest orders zou noteren in 2016, maar door een inhaalrace is het Airbus toch gelukt om de Amerikaanse fabrikant voor te blijven. In december werden er maar liefst 321 Airbussen verkocht, zo maakte het bedrijf bekend tijdens de jaarlijkse persbriefing.

Eind november had de Europese vliegtuigenbouwer nog maar 410 orders ontvangen, maar door de sterke laatste maand kwam het totaal uit op 731. Boeing wist in het afgelopen jaar 668 toestellen te verkopen.

Van de Airbus-orders in december waren er 72 afkomstig van de Indiase budgetmaatschappij IndiGo, dat enkel A320neo’s bestelde. Iran Air tekende een overeenkomst voor 98 toestellen, en nog eens negentig stuks gingen naar anonieme kopers. De rest ging naar kleinere klanten.

Airbus lijkt wel gebruik te maken van een boekhoudkundig trucje voor de goede cijfers, want volgens persbureau Reuters werden veel deals pas deze week afgerond. Door de bestellingen in het orderboek van december te zetten kon de fabrikant haar jaardoel halen en Boeing verslaan.

Leveringen
Overigens wist Boeing qua aantal leveringen Airbus wel voor te blijven. De Amerikanen overhandigden 748 toestellen aan klanten, terwijl de Europeanen op 688 blijven steken (wel een nieuw record). Daarvan waren er 49 A350’s, waardoor Airbus net niet haar doelde haalde om vijftig stuks van dat type vliegtuig in 2016 te leveren.

©Airbus

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button