fbpx
ColumnNieuwsOpinie

CoNaLu Awards 2016 – column Jan

Commentaar Goof Bakker: “Onlangs publiceerde ik op deze plek een wat zurige opsomming van luchtvaartdingen die in 2017 wat mij betreft niet meer hoeven. Mijn vriend Jan Cocheret publiceerde onlangs een wat vrolijker lijstje. Hij reikte namelijk zijn jaarlijkse Conalu’s uit. De Cocheret Nationale Luchtvaart Awards. Zoals gewoonlijk deed hij dat in zijn vaste column in het prachtmagazine Piloot & Vliegtuig. Ik vind ’t dit jaar weer zo bijzonder, dat ik Jans column met vriendelijke toestemming van P&V-hoofdredacteur Ruud Vos graag aan u voorleg. Bij deze!”

De tijd vliegt, dat weten wij maar al te goed. Welke kant op, dat blijft iedere keer weer de vraag, maar dat de tijd in 2016 echt alle kanten op zou vliegen, dat hadden we niet helemaal verwacht. Brexit, Donald J. Trump gekozen als Amerikaanse president, een Italiaanse premier die na een referendum aftreedt en bij ons in de lage landen zien we ook de nodige spanning en onzekerheid opdoemen. In de luchtvaart is het op dit moment zeker niet allemaal rozengeur en maneschijn en wie kan er nu echt een zinnig woord over de toekomst brengen. Daarom eerst maar weer even naar het verleden kijken, misschien kunnen we er iets van leren voor de toekomst. Het is dus gewoon weer tijd voor de CoNaLu’s, Cocheret’s Nationale Luchtvaart Awards. De luchtzak die ieder jaar weer laat weten uit welke hoek de wind waait.

De blauwe CoNaLu voor de beste Nederlandse luchtvaartmaatschappij gaat dit jaar naar Transavia. De maatschappij was al groen voordat het betekende wat het nu betekent en bestaat dit jaar al weer vijftig jaar. Hoogtepunt van het afgelopen jaar was de extra service die een van de Transavia stewardessen heeft geleverd en dat heeft ook deze jury niet onberoerd gelaten.

De groene CoNaLu voor het beste vliegveld is voor Oostwold. Daar in het hoge Noorden bouwt de familie van der Meulen gestaag door aan een prachtig vliegveldje waar ieder jaar weer mogelijkheden geboden worden. Ga ook eens kijken en vergeet niet om een fiets te lenen voor een rondje in de prachtige Groningse omgeving.

De gouden CoNaLu voor de beste piloot gaat naar gyrocoptervlieger Remco van Ravenzwaaij, winnaar van de World Air Games in Dubai op het onderdeel Microlight Autogyrovliegen. Als je al op zo’n ding kunt vliegen en daarmee ook nog eens wereldkampioen kunt worden, dan heb je de gouden CoNaLu voor honderd procent verdiend.

De zilveren CoNaLu voor het beste luchtvaartbedrijf gaat naar de Luchtvaart Hobby Shop, tegenwoordig beter bekend als Aviationmegastore.com. Hoewel deze winkel hele maandsalarissen uit de portemonnee van de internationale luchtvaartenthousiast weet te troggelen, kunnen we niet anders dan ongelooflijk blij en gelukkig zijn dat deze superwinkel bestaat. Werkelijk alles op luchtvaartgebied is hier te koop of te bestellen, zowel voor amateur als professional. Er is dan ook geen enkele reden waarom de Luchtvaart Hobby Shop deze zilveren CoNaLu niet zou winnen!

De bronzen CoNaLu voor de beste luchtvaartorganisatie of vereniging gaat naar Luchtvaartpark Aviodrome. Het museale themapark neemt één van de twee Douglas DC-3 Dakota’s over van de DDA, de organisatie die vorig jaar in de financiële problemen kwam na het stopzetten van de KLM sponsoring. De PH-DDZ zal na restauratie worden ingezet als vliegende ambassadeur van het Aviodrome. Hopelijk volgt de nog immer luchtwaardige DC-2 ook snel!

De kleine CoNaLu voor de beste luchtvaartopleiding gaat naar het Hilversumse Dwarf, de ‘kleine’ vliegschool die in deze zware tijden gewoon rustig blijft doorgroeien en zo langzamerhand een van de grootste van Nederland is geworden. Maar het gaat natuurlijk niet alleen om kwantiteit, de kwaliteit is minstens zo belangrijk en ook die is uitstekend. Voeg daarbij de kleinschalige betrokkenheid en de gezelligheid, en het plaatje is compleet!

De transparante CoNaLu Media Award gaat dit jaar naar Thijs Postma, de Hoofddorpse kunstenaar, die al een jaar of zestig vliegtuigjes tekent, schildert, fotografeert, verzamelt en afdrukt. Dit veel te bescheiden wandelende eenmansmuseum betekent meer voor de beeldvorming van de Nederlandse luchtvaart dan wie dan ook. Zijn belangrijkste bijdrage is het iconische ontwerp voor de Transavia T-birds. Het werd echt hoog tijd voor een award!

De zwarte CoNaLu van 2016 is voor iedereen die ook maar iets te maken heeft met het luchtvaartdrama in Lelystad. Sinds mijn eerste baantje als reclamesleper op het grasbaantje van Lelystad in 1982 zie ik dat er enthousiastelingen van allerlei instanties hard werken aan de toekomst van dit vliegveld. Vele plannen hebben de revue gepasseerd, maar erg zinvol is het nog niet geweest. Dit jaar is het kleine grasbaantje gesloten en vorige maand is bekend geworden dat de verkeersleiding er niet voor kan zorgen dat er in de, overigens totaal onnodige en onzinnige, uitbreidingsplannen enige verkeersleiding van betekenis geleverd kan worden. Ambtenaren komen, ambtenaren gaan, maar laat Lelystad International Airport gewoon lekker bestaan.

Over de uitslag kan natuurlijk weer gecorrespondeerd worden. Tot ziens bij de volgende CoNaLu Awards in januari 2018.

Jan Cocheret

Bestel het 192-pagina dikke Schiphol.jpg fotoboek!

Ondersteun Up in the Sky in haar missie om meer unieke content te maken en bestel het Schiphol.jpg fotoboek voor €25,- inclusief verzending, ⭐⭐⭐⭐⭐ op Bol.com (4.7 uit 5).

Bestel hier! Voor 15:00 besteld = de volgende dag bezorgd.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button