fbpx
IncidentenMilitairNieuwsOnderwerpen

Gripen crash tijdens vliegshow in Thailand

Een JAS-39 Gripen straaljager van de Thaise luchtmacht is zaterdag gecrasht tijdens een vliegshow in Thailand. Het toestel stortte neer op de startbaan van de luchthaven Hat Yai, in het zuiden van Thailand. Dat melden diverse lokale media.

Children’s day
De Thaise luchtmacht organiseert jaarlijks in januari rond ‘Children’s day’ enkele open dagen, dit jaar onder meer op Hat Yai. Tijdens een gesimuleerde aanval op het vliegveld stortte de Gripen neer. De piloot kwam hierbij om het leven. Op de Facebookpagina van de ‘Royal Thai Air Force’ wordt het publiek verzocht om geen foto’s of video’s te delen van de crash, uit respect voor de piloot en de nabestaanden. Desondanks is er al veel beeldmateriaal online te vinden.

Gesloten
Hat Yai is zowel een civiel als een militair vliegveld. Na de crash is de luchthaven een tijdlang gesloten geweest, waardoor binnenkomende vluchten moesten uitwijken. Uitgaande vluchten liepen vertraging op.

De Thaise luchtmacht ontving tussen 2008 en 2013 een twaalftal Gripens, waarvan vier JAS-39D tweezitters. De toestellen zijn gestationeerd op de vliegbasis Surat Thani, waar ze worden gevlogen door 701 squadron RTAF. De Thaise luchtmacht beschikt naast de Gripen ook nog over F-16 en F-5 gevechtsvliegtuigen.

Bestel nu een uniek custom made raampaneel!

Dit unieke raampaneel uit een Boeing 737-BBJ kun je naar eigen smaak laten bewerken.

Leonard van den Broek

Redacteur / fotograaf. Leonard groeide op in Eindhoven, waar zijn interesse voor de luchtvaart werd gewekt door het vliegverkeer rond 'Welschap'. De afgelopen jaren bezocht Leonard talloze vliegbases in binnen- en buitenland.

Gerelateerde artikelen

Back to top button