fbpx
AirlinesNieuwsOnderwerpenProfessional

‘Emirates houdt stevig grip op de girls’

Werken bij Emirates betekent een baas die verregaande grip op je heeft. Alleen perfect is goed genoeg. Bloomberg dook in de wereld van de cabincrew als onderdeel van een uitgebreid achtergrondartikel over Emirates genaamd “Is Emirates Airline running out of sky?”

The Girls
De vrouwelijke cabine crew wordt consequent als the girls aangeduid. De grip die Emirates heeft op the girls is niet aflatend, volgens Bloomberg. Een verslaggever kijkt mee met het trainen van een nieuwe lichting cabine pesoneel.

Voor makeup is een zeven stappenproces aangeraden. Er mag alleen door Emirates goedgekeurde merken worden gebruikt. Ook de kleuren zijn bepaald. Het haar moet in een knotje, vastgemaakt met een bandje in Emirates-rode kleur. Ook voor nagelverzorging zijn standaarden vastgesteld.

Gewicht
Dit zijn relatief onschuldige bepalingen. De dames (en heren) zijn het visitekaartje van de maatschappij, kan nog gedacht worden. Maar Emirates gaat verder. Een visagist die the girls les geeft, zegt tegen Bloomberg dat er ook standaarden voor het gewicht zijn. Als een crewlid er te zwaar uitziet is zijn of haar superieur verplicht dit te melden aan het centrale fitness en voedingsdepartement. “En zij ondernemen zeker actie”, zegt de visagist.

Avondklok
De crew woont in appartementen die door Emirates worden gemanaged. Ze reizen naar werk met busjes van Emirates. Emirates heeft een avondklok ingesteld en ook voor bezoek gelden diverse regels. De crew gaat naar Emirates-dokters in Emirates-klinieken. Of er geheimhoudingsplicht voor artsen in de Emiraten bestaat, is onbekend. En vakbonden zijn bij wet verboden.

Klachten
Op online fora klagen piloten en cabin crew over eisen van de maatschappij. Als een stewardess zwanger wordt als ze minder dan drie jaar in dienst is wordt ze ontslagen, zo valt er te lezen. Ze moet dan ook meteen het land uit, want Emirates geeft de visa uit. Als de stewardess langer dan drie jaar in dienst is is er wel zoiets als zwangerschapsverlof, maar grotendeels onbetaald. Moet ze wel getrouwd zijn, want een kind krijgen als je niet getrouwd bent is strafbaar in het land.

Het hele artikel dat over veel meer vertelt dan alleen de cabin crew is bij Bloomberg te lezen.

Joeri van Ormondt

Oprichter. Joeri heeft samen met Sander in 2013 Up in the Sky opgericht. Tot medio 2020 was hij eigenaar. Nu is hij gastredacteur. Daarnaast is hij logopedist-stottertherapeut bij De Stotterpraktijk.

Gerelateerde artikelen

Back to top button