fbpx
AirlinesIncidentenOnderwerpenVeiligheid

Turkse B747F crasht op woonwijk – Update

Een Turkse vracht-747 is gecrasht in Kirgizië. Het dodental is opgelopen tot zeker 37, zo meldt het Kirgizische ministerie van Noodtoestanden. Over de toedracht is nog geen duidelijkheid.

De Boeing 747-400F met registratie TC-MCL had de landing ingezet op Manas Airport, 25 kilometer ten noorden van de hoofdstad, Bishkek. Manas was een tussenstop voor vlucht TK6491, onderweg naar Istanbul. Het toestel was van vrachvervoerder ACT.

Het ongeluk gebeurde rond half acht lokale tijd (half drie in Nederland). Tenminste vijftien gebouwen in het populaire vakantiedorp Dacha-Suu werden vernield. Ten tijde van het ongeluk was er een opgevroren mist, het was min negen graden.

Vicepremier van Kirgizië Moetsjammetkali Abdoelgasjiev zei tegen het Russische persbureau Tass: “Het zou een fout van de piloot kunnen zijn geweest, maar het onderzoek is nog niet afgerond.”

Het toestel was veertien jaar oud en vloog tot 2015 voor Singapore Airlines Cargo. In 2016 leasde Qatar Airways het toestel volgens Planespotters.net. Dit jaar werd de jumbo ingezet voor Turkish Airlines.

Turkish Airlines bevestigt de crash en benadrukt in een verklaring dat zowel het toestel als de crew geen onderdeel van de maatschappij zijn.

In 2008 crashte een vliegtuig vlak na take-off vanaf Manas, daarbij kwamen 68 mensen om.

Boeing volgt de ontwikkelingen nauwlettend en heeft een technisch team actief dat het incident volgt. Het bedrijf deelde ook haar medeleven aan de nabestaanden van de slachtoffers.

Redactie

Frequent flyer, luchtvaartprofessional en liefhebber; alles wat je weten wil, je vindt het op Up in the Sky - het luchtvaartnieuws & meer

Gerelateerde artikelen

Back to top button